Čaj

Bylinný čaj – krok za krokem

Bylinný čaj - krok za krokem

To, jak bude v závěru chutnat čaj, ovlivňuje nejen kvalita použitých surovin, způsob jejich zpracování, ale i proces jejich přípravy.

Bylinné čaje, někdy též nazývané jako „tisanes“ (francouzsky) jsou konzumovány pro své léčivé či terapeutické vlastnosti již tisíce let. Bylinnné čaje neobsahují žádné listy z rostliny Camellia sinensis, která se používá k výrobě černého, zeleného a bílého čaje. Namísto toho jsou tisany vyráběny zalitím různých rostlinných materiálů (nejčastěji sušené byliny, květy, ovoce a koření) vroucí vodou. Tisany se mohou podávat jak horké, tak i studené a často se používají jako bezkofeinová alternativa k tradičnímu čaji nebo kávě.

V předchozích článcích jsme se věnovali např. bylinným čajům z heřmánku, máty, zázvoru, rooibosu, bylinným směsím na podporu správného trávení (heřmánek, meduňka, fenykl) či bylinám, které je dobré louhovat v období menstruace.

V tomto článku se budeme věnovat správné přípravě bylinných čajů a krokům, které jí předcházejí. Správná příprava z velké části ovlivňuje přínosy daných odvarů pro naše tělo a co je horší, nesprávná příprava může i našemu tělu ublížit.

1. Krok – výběr ingrediencí

Většinu bylinek, kořeny rostlin, koření a ovoce, které chcete použít ve svých bylinkových nápojích, snadno seženete v obchodech se zdravou výživou, v supermarketech či online. Sáhnout můžete jak po sušených ingrediencích, tak po čerstvých.

K mání jsou sušené ingredience samostatně či již namíchené vícesložkové směsi bylin a ovoce „na míru“ připravené jako podpůrný prostředek k řešení určitého zdravotního neduhu, ke stimulaci a podpoře organismu.

V období konání venkovních trhů s ovocem a zeleninou je můžete najít čerstvé právě třeba na místním trhu ve vašem městě. Mnoho bylinek, jako například rozmarýn, máta, šalvěj a tymián, můžete také pěstovat ve vlastní zahradě či v truhlíku na balkóně a parapetu. Kořeny rostlin, např. zázvor, kurkuma, kořen proskurníku lékařského (ibišek“, pampeliškový kořen, lopuchový kořen čekankový kořen nebo maralí kořen, (pokud možno) používejte čerstvé. Přece jen čertvé je čerstvé.

Pokud se rozhodnete sbírat byliny a další složky sami venku, buďte opatrní. Vyhněte se sbírání z okrajů silnic, kde jsou rostliny vystaveny výfukovým plynům a kde může být ohrožena vaše vlastní bezpečnost, nebo z míst, kde byly použity chemická hnojiva a pesticidy. Pokud sbíráte kořeny, ujistěte se, že nezpůsobujete škody jiným rostlinám v blízkosti. Pro bylinkové nápoje také nikdy nepoužívejte květiny z květinářství, protože jsou obvykle silně postřikovány insekticidy.

Fresh herbs

2. Krok – skladování a sušení

Pokud používáte čerstvě sesbírané složky, okamžitě je opláchněte pod studenou tekoucí vodou a lehce osušte papírovým ubrouskem. Rozložte rostliny nebo bylinky na plech na pečení nebo je umístěte do koše a nechte je sušit přikryté lehkým bavlněným šátkem nebo čistou utěrkou na teplém a suchém místě. Sušení může trvat několik dní v závislosti na vlhkosti. Můžete je také sušit v troubě při velmi nízké teplotě nebo v sušičce na ovoce a zeleninu. Nenoste je do mikrovlnné trouby, protože by mohlo dojít k popálení a rychlé zahřívání by mohlo poškodit některé aromatické oleje v rostlinách.

Pro skladování bylin – ať už jsou sklizeny a usušeny doma nebo zakoupeny sušené v obchodě – uchovávejte je v vzduchotěsné nádobě zhotovené z skla, keramiky nebo nerezové oceli, daleko od tepla a jiných soutěžících pachů.

TIP: Bylinky, jako například máta, jsou nejlépe sušeny na vzduchu v interiéru, protože to jim pomáhá uchovat jejich chuť a barvu. Ideálním místem pro sušení je teplé a suché místo.

storing

3. krok - příprava

Ovoce je nejlepší používat čerstvé. I když rostliny lze použít čerstvé, nebudou mít tak silnou chuť nebo vůni jako sušené. To je způsobeno tím, že sušení koncentruje oleje a další složky, které jsou snáze uvolňovány při jejich znovuzískání v horké vodě. Pokud používáte čerstvé bylinky, použijte trojnásobné množství ve srovnání se sušenými.

…Sušené ingredience obsahují koncentrované oleje, jejichž prospěšné látky jsou uvolňovány v horké vodě…

Pro přípravu vašeho bylinkového nápoje ze sušených bylin rozdrolte bylinky na menší kousky a odměřte 1 čajovou lžičku každé bylinky na šálek. Bylinkové nápoje by měly být zality čerstvě vroucí vodou a macerovány po dobu přibližně 5 minut. Na rozdíl od „pravého“ čaje z čajovníku, bylinkové nápoje nepotřebují různé doby louhování pro každý typ. Protože bylinky nejsou oxidovány nebo zpracovány žádným jiným způsobem kromě sušení, nepotřebují jemné zacházení.

K uvolnění chutí a živin v kořenech a stonech je potřeba vařit je ve vodě, tento proces se nazývá “dekokce”. Přiveďte ingredience k varu a vařte je po dobu 5–10 minut, poté sceďte a nechte nápoj vychladnout před pitím. Používejte pouze nádoby z nerezové oceli nebo skla k vaření bylin. Nepoužívejte hliníkové, železné nebo měděné nádobí, protože chemické složení by ovlivnilo podstatu a integritu složek.

Na závěr pro vás přikládáme jednoduchého bylinného rádce, který vám může pomoci řešit některé z vašich problémů:

Bylinný čaj – krok za krokem
Pro zvětšení klikněte na obrázek.
 
 
 
 
 
 
Zdroje:
The Tea Book: Experience the World’s Finest Teas, Qualities, Infusions, Rituals, Recipes by Linda Gaylard 

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *