Čaj

Rooibos: bezkofeinový čaj a 5 důvodů, proč jej pít

Vedle bylinných a ovocných čajů se jako vhodná alternativa k pravým čajům čím dál častěji zmiňuje rooibos. A právem. Krásně červený nálev se totiž rozhodně vyplatí zařadit do pitného režimu každého z nás.

Vedle bylinných a ovocných čajů se jako vhodná alternativa k "pravým" čajům čím dál častěji zmiňuje rooibos. A právem. Krásně červený nálev se totiž rozhodně vyplatí zařadit do pitného režimu každého z nás. I když vypadá jako červené jehličí, skrývá se v něm mnohem víc.

Ačkoliv rooibos [rojbos] není na rozdíl od zeleného, černého či bílého čaje skutečným čajem, jeho vlastnosti, způsob sběru i přípravy se od nich liší jen velmi málo. Jeho základem jsou dlouhé jehličkové listy z keře nazývaného čajovec kapský. Už název keře napovídá, že se tento nápoj rozšířil do celého světa z Jižní Afriky, a získává čím dál více na oblibě. Jde totiž o skvělý a také bezkofeinový nápoj.

Jeho název v afrikánštině znamená červený keř, který odkazuje na jeho výraznou červenou barvu. Listy čajovce se sbírají do vaků a poté se drtí. Stejně jako u běžného čaje procházejí oxidací, a jejich zelená barva se postupně mění do červena. Pak už putuje přímo ke spotřebiteli. Při přípravě se jednoduše zalije vodou o teplotě 100 °C, a nálev během chvilky získá krásnou červenou barvu.

Výsledná chuť je sladká a mírně ořechová. Někdy jsou patrnější tóny karamelu nebo vanilky. I proto je kombinace tohoto červeného "jehličí" s karamelem poměrně běžná, jako například u značky Tealia a jejího čaje Caramel Rooibos. Nápoj je lehký a není silný. Někdo si jej rád vychutná také s mlékem nebo za studena, a v některých kavárnách si také můžete objednat tzv. redpresso nebo cappuccino. Připravuje se stejně jako espresso, tedy pomocí pákového tlakového kávovaru, ale místo mleté kávy se do páky nasype najemno drcený rooibos.

proces sbíraní a zpracování čaje rooibos
Zdroj: www.simbavati.com

5 dobrých důvodů proč pít rooibos

1. Není to čaj...

I když pití čaje skutečně pomáhá lidskému tělu, všeho moc škodí. Oproti svým nevlastním bratrům tento čaj neobsahuje kofein. Ten je sice v menším množství pro lidské tělo dokonce přínosný, ale zároveň je velmi návykový. Jeho nadměrná konzumace může způsobovat bolesti hlavy, nevolnost, nervozitu a nespavost a lidé s vysokým krevním tlakem by jej měli omezit úplně.
Především černý čaj pak obsahuje i kyselinu šťavelovou. Konzumace velkého množství této kyseliny může zvýšit riziko ledvinových kamenů. Rooibos je tedy dobrou volbou pro každého, a zejména pro ty, co mají problémy s ledvinami nebo vysokým krevním tlakem, a chtějí se vyhnout případným potížím.

Zdroj: www.klipopmekaar.co.za

2. Pomáhá proti onemocnění srdce

Rooibosový čaj je vynikající pro zdraví srdce. Pomáhá udržovat plynulou cirkulaci krve, jelikož obsahuje látky, které snižují vysoký krevní tlak a zlepšují krevní oběh. U lidí s vyšším rizikem srdečních onemocnění pak dokonce pravidelné pití tohoto čaje snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Vysoká hladina HDL cholesterolu poskytuje dodatečnou ochranu proti různým srdečním onemocněním, včetně infarktu a mrtvice.

3. Chrání před alergiemi

V Jižní Africe je rooibos dlouho známý pro své uklidňující vlastnosti. Po generace byl podáván kojencům nebo lidem, kteří mají žaludeční křeče a jiné druhy zažívacích a střevních zdravotních problémů. Díky tomuto uklidňujícímu aspektu je také užitečný při úzkosti, stejně jako při astmatu, alergiích a dermatologických problémech, jako jsou ekzémy, a dokonce i spáleniny od slunce.

Doporučuje se také alergikům a astmatikům. Tento nápoj totiž obsahuje flavonoidy, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky, a dokáží také omezit přehnanou imunitní reakci vašeho těla, kterou alergie spouští. Zároveň může pomoci zmírnit sípání a kašel způsobené alergickou rýmou a astmatem.

4. S ním na váze nepřiberete

Stejně jako v případě pravých čajů je i pití rooibosu dobrým způsobem, jak si vychutnat lahodný nápoj, aniž byste nabrali přebytečná kila. Každý šálek rooibosového čaje obsahuje pouze 2 až 4 kalorie, takže tento sytě červený nápoj můžete pít a zároveň nijak nenabourat zdravý životní styl. Mějte ale samozřejmě na paměti, že přidání cukru, medu nebo jiných sladidel zvyšuje počet kalorií, takže pokud je vaším cílem zhubnout, omezte tyto přídavky na minimum.

5. Zlepší vaši pleť

Nálev z této byliny obsahuje v potravinách nepříliš běžné alfa-hydroxykyseliny, které jsou jednou z hlavních složek přípravků na péči o pleť a redukci vrásek. V klinické studii receptura rooibosu prokázala zlepšení vzhledu jemných linek a vrásek. Nabízí zklidňující účinek, čímž snižuje podráždění a zarudnutí. Také obsahuje zinek, který je vhodným doplňkem při léčbě běžných kožních onemocnění, jako je ekzém a akné.

Rovněž se v rooibosu skrývá jeden z nejsilnějších antioxidantů (enzym superoxid dismutáza) bojující proti volným radikálům, které zrychlují proces stárnutí. Enzym pomáhá zpomalovat tvorbu vrásek a produkovat zdravé kožní buňky, díky kterým budete déle vypadat mladě.

Zdroj: www.freepik.com

Důvodů k pití čaje rooibos je tedy hned několik. Ať už jej pijete kvůli jeho chuti, léčivým účinkům nebo pro zpestření pitného režimu a omezení kofeinu, vaše tělo to určitě ocení.

Související příspěvky

Nad tímto přemýšlí “Rooibos: bezkofeinový čaj a 5 důvodů, proč jej pít

  1. Doplnkybest napsal:

    Moc pěkné téma. Fakticky konkrétně k cíli. Některé podobné články zahlcují příjemce, například množstvím textu. Necítil jsem to za vás, ale mám dojem, že jsem získal důležité informace. Dík!

    1. CG Foods napsal:

      Děkujeme! Vážíme si Vaší reakce a doufáme, že u nás najdete více zajímavých témat. Tým CGfoods

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *