Trendy se nemění jen ve světě módy a designu, ale i v čajovém průmyslu. Letošní letní a podzimní čajová sezóna se opět vydá novým směrem. A je možné, že nastolí kurz na několik let dopředu.
Ačkoliv je výroba čaje prastará tradice s pevnými základy, vše ostatní se mění a přizpůsobuje okolnímu světu. Ať už jde o balení, neotřelé příchutě nebo různé studené varianty. Milovníci čistých černých nebo zelených čajů by s tímto pokrokem nejspíš nesouhlasili, ale poptávka ve světě určí nové čajové trendy.
Bylinné čaje táhnou
Spotřeba čaje celosvětově rok od roku stoupá. Novým fenoménem posledních let se především v USA stávají bylinné čaje. Jejich spotřeba v zemi každoročně roste o několik procent, což odborníci vysvětlují nejčastěji touhou po zdravější alternativě k jiným nápojům. Tento trend pravděpodobně bude pokračovat i nadále, a čajové společnosti by s tím měly počítat.
Bylinné čaje totiž nabízejí něco mimořádného. Různé z nich mají léčivé účinky na spousty zdravotních neduhů a stačí si jen vybrat, s čím tělo potřebuje momentálně pomoci. Jiná bylinná směs zase tělo příjemně osvěží v letních měsících a po bylinném čaji je skvělé sáhnout ve večerních hodinách, protože neobsahuje žádný tein. Pokud dodržíte správnou přípravu, dostanete lahodný nápoj pro téměř jakoukoliv příležitost.
Čaj jako podpora duševního zdraví
Poslední roky se všichni potýkáme s dopady pandemie covidu-19, války na Ukrajině nebo zdražováním téměř všeho kolem nás. A odnáší to nejen naše peněženka, ale i duševní zdraví. Proto roste poptávka po produktech podporující duševní pohodu. Čaje a všeobecně nápoje jsou skvělým pojítkem mezi snahou o navození pohody a relaxace a touhou po funkčních látkách s pozitivním vlivem na zdraví člověka.
Díky různým příměsím může černý, zelený nebo bylinný čaj nabídnout celou řadu benefitů, od úlevy od stresu, podpory relaxace a spánku až po dodání více energie a soustředění. Právě v hektických dobách je potřeba odhlédnout od každodenních starostí a přizpůsobit vlastním potřebám i svou stravu. Čaje hrají v tomto ohledu nezastupitelnou roli v mnoha kulturách a není pochyb, že ji bude plnit i nadále.
Lákadlo pro mladé
Trh s nápoji musí v poslední době reagovat na změnu návyků různých skupin obyvatelstva. Nejenže je větší touha po zdravých produktech než kdy dřív, ale také dorůstá generace Z, kterou například neláká alkohol, jak tomu bylo o náctiletých dříve. Tím se otevírá poměrně velká skupina lidí, která upřednostňuje nealkoholické nápoje, ale zároveň chce být in.
U dospívající generace se proto stávají nejrůznější čajové a kávové variace velmi populární. Může jít o fenomén Bubble Tea, cold brew nebo míchané koktejly s čajovým základem a malým množstvím alkoholu. Mladí jsou mnohem vnímavější k novým konceptům nápojů a nebojí se experimentovat, takže mají k překvapivým způsobům podávání tradičních nápojů dveře otevřené. Zmíněný Bubble Tea tak může být jen začátkem něčeho mnohem odvážnějšího.
Exotické i retro příchutě
Objevování nových vůní a chutí je díky propojenému světu čím dál snazší. Co bylo dříve exotické, je nyní už běžně k dostání v supermarketech, a tak je tlak na stále nové a nové chutě. Především pro letní sezónu bude velmi oblíbená příchuť dračího ovoce. Svou jemnou sladkostí přidává čaji velmi lahodné a poutavé ochlazení v horkých dnech a přináší novou a neokoukanou přísadu do oblíbených nápojů. Velkým hitem budou bezesporu i čaje s červeným pomerančem, guavou a v kávovém průmyslu se do popředí dostává pistáciová příchuť.
Jak někteří tíhnou k co největší exotice, jiní se zase rádi vrátí zpět ke kořenům. Prodej ibiškového čaje loni stoupl, a právě ibišek by se letos mohl vrátit do popředí zájmu. Jeho sladký a lehce trpký profil se hodí jak ke studené, prázdninové variantě, tak k teplé variantě nápoje, který zahřeje v chladných dnech. A v porovnání s černým nebo bylinkovým čajem, je určitě mnohem oblíbenější u dětí.