Čaj, Recepty

Co je Masala Chai? Více než jen koření, více než jen čaj

Masala chai - víc než jen čaj, víc než jen koření

Kdo si pochutnává na indickém jídle jistě zná směs koření masala. Proč ji ale nevyužít k přípravě čaje? Netradiční obohacení běžného černého čaje i v dnešní době mnohé překvapí. Co je tedy masala chai a jak si jej doma připravit, aby chutnal jako v jižní Asii?

Chai masala je směs koření, která obvykle obsahuje přísady jako jsou mletá skořice, zázvor, černý čaj, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom, anýz či fenykl. Většinu z nich máte dost možná ve své spíži, a běžně s nimi vaříte. Jejich kombinace se ale používá k přípravě masala chai, tedy kořeněného indického čaje. Směs se dá ovšem využít také například při pečení sušenek, koláčů a všemožného pečiva.

Základní složkou všech druhů čaje masala je černý čaj, ideálně pak Assam, který je trochu odvážnější v barvě a chuti, nebo o něco jemnější Darjeeling. Každý výrobce a čajový znalec bude mít svou vlastní směs ingrediencí pro masala čaj. To znamená, že žádné dva šálky nebudou stejné, ačkoliv základní složky zůstávají téměř vždy stejné. Výsledná chuť je ale vždy kořeněná, a přesto lahodná s výjimečnou schopností zahřát celý organismus.

Chai masala nebo masala chai?

Slovo chai je obecný termín pro jakýkoli silný a sladký indický nápoj, který je vyroben z černého čaje, mléka a cukru. Chai masala je zase směs koření vyrobená ze skořice, kardamomu a mnoha dalších přísad. Slovní spojení masala chai je tedy kořeněný čaj. Nápoj je v západních zemích známý také jako ‚‚chai tea“, tedy v překladu jako ‚‚čajový čaj“. Takový název je ale samozřejmě nesmyslný.

Masala chai - jaké koření na na něj potřebujete?

Zahřeje a nabudí

Čaj masala je v Indii mimořádně oblíbený díky své chuti a vůni. Ovšem dobrý je i pro imunitu člověka, zvláště proto, že jeho součástí je skořice a hřebíček. Společně vytváří obrannou bariéru, která nedovolí infekcím oslabit imunitní systém. Zároveň ingredience v čaji masala udržují správný krevní tlak a srdeční frekvenci. Pikantní směs také pořádně zahřeje všechny buňky v těle.

Kvalitní černý čaj obsahuje poměrně značné množství kofeinu (teinu – o rozdílu mezi nimi jsme psali také psali na našem blogu). Jak je známo, kofein přirozeně dodává tělu energii, a i když má řadu vedlejších účinků, ostatní koření v čaji masala spolupracují na jeho vyvážení. Silná chuť masala čaje spolu s dávkou kofeinu vám dodají to správné nakopnutí, abyste svůj den začali pozitivně.

Vedle klasického receptu Masala chai je další možností připravit si masala chai sirup. Ten v sobě zahrnuje vroucí vodu, cukr, čaj a směs chai masala, které společně povaříte, dokud vše nezredukuje. Tento sirup tvoří lahodnou přísadu do koktejlů, smoothies, ledových nápojů nebo do mandlového a kokosového mléka.

Recept: připravte si masala chai doma

Budete potřebovat:

  • směs masala chai (například Richard nebo Tealia),
  • vodu,
  • mléko,
  • med nebo cukr dle chuti,
  • mletou skořici na ozdobení.
Recept na masala chai - krok 1
Recept na masala chai - krok 4
Recept na masala chai - krok 2
Recept na masala chai - krok 5
Recept na masala chai - krok 3
Recept na masala chai - krok 7
Recept na masala chai - krok 6

TIP:

Nebojte se vyrobit si svou vlastní směs chai masala. Poměry koření lze snadno upravit podle vašich chuťových preferencí. Obecně platí, že skořice bývá jakýmsi středobodem a bude výrazná. Ostatní ingredience lze přidávat v různém poměru, takže můžete vesele experimentovat.

S Masala chai proti Britům

Masala chai - historie

Přidávání koření do čaje se stalo běžnou praxí v Indii po konci první světové války. Existovalo mnoho pouličních prodejců čajů, ale jelikož byla tehdejší chuť levného čaje velmi hořká a silná, vaření čaje s kořením bylo vítanou změnou. Vláda země, tehdy v rukou Britů, se tomu snažila zabránit, jelikož se obávala snížení zisků z prodeje, a přidávání koření masala do čaje označila za falšování produktu.

Jak ale dnes víme, pro masala chai to konec neznamenalo. Pro mnoho lidí, kteří si nemohli dovolit jídlo, se tento nápoj stal zásadní formou výživy, kvůli svému vysokému energetickému obsahu. A přidávání koření do čaje bylo aktem vzpoury proti vládnoucím Britům. Masala chai tak měl pro Indy vedle chuti a složení rovněž značný symbolický význam.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *