Káva, Tipy, triky, nápady

Budoucnost kávového průmyslu a trendy, které je dobré sledovat

Budoucnost kávového průmyslu a trendy, které je dobré sledovat

Svět kávy se neustále mění. Pití kávy je trendem už dávno, ale co je populární se velmi rychle mění. Proto, pokud jste kávovými nadšenci, je dobré mít přehled o kávových trendech.

Budoucnost kávového průmyslu je poměrně složitá a může být ovlivněna mnoha faktory, např. změnami klimatu, ekonomickým a politickým směřováním nebo preferencemi spotřebitelů. Celkově lze říci, že budoucnost kávového průmyslu závisí na mnoha faktorech a bude pravděpodobně složitá. Nicméně, pokud se bude průmysl dále vyvíjet a inovovat, bude schopen reagovat na změny a potřeby spotřebitelů a přizpůsobit se novým podmínkám.

Pojďme si tedy nastínit pár trendů tohoto roku.

1. Nové BREWING metody

Dvě z nejpopulárnějšíh metod přípravy kávy, dnešní doby jsou cold brew a nitro cold brew.

U cold brew, neboli studené kávy, je krátká extrakce nahrazena pomalou, několikahodinovou extrakcí ve studené vodě. Cold brew je také sladší, méně hořké a jemnější.

Nitro cold brew se stalo oblíbeným kavárenským trendem a přivádí lidi do kaváren, protože udělat si ho doma není tak jednoduché. Jedná se o kávu cold brew, která je navíc napuštěna plynným dusíkem. Příprava kávy je stejná ale jakmile je káva hotová, načepuje se.

NOVÉ BREWING METODY
Nitro cold brew

2. LOKÁLNÍ PRAŽÍRNY

Rostoucí zájem je o místní menší pražírny. To umožňuje baristům připravovat speciální nápoje a prodávat mnohdy i zajímavé příchutě kávových zrn, které poskytují lokálně, v místě pražení. Je to ideální způsob, jak se navzájem propagovat a přitáhnout milovníky kávy do místních obchodů s kávou.

3. JEMNÉ SMĚSI ROBUSTY

Zdražení kávy a celkový rostoucí vývoj cen ve všech sférách postavilo pražírny a kavárny před nelehké rozhodnutí – zdražit, nebo hledat levnější alternativy. Pro ty, kteří nechtějí zdražovat, se směs arabica-robusta stane všudypřítomnou položkou na jídelním lístku. Z historického hlediska je robusta považována za podřadný produkt, avšak její cenová dostupnost je lákavější – je to zhruba polovina ceny arabiky. Proto se očekává, že právě robustě připadne v nadcházejícím období větší pozornost. Už teď se v oboru šušká, že má obrovský potenciál.

Arabica vs Robusta

4. „CUPPING"

Mnoho kaváren pořáda akce, kde se milovníci kávy mohou zastavit a ochutnat nové směsi kávy. Cupping je velmi jednoduše řečeno degustace káv, určení kvality a odlišností na základě jejich chuti a vůně. Celý proces má přesně daná pravidla. U cuppingu je prioritou zkoumání chuťových palet, nikoli povzbuzení kofeinem.

Cupping

5. TURISMUS

Káva se stává populární mezi mladší generací. Ne vždy kvůli kofeinu, ale kvůli zážitku. Mladší generace zjišťují, že káva je zážitkem, který se lépe podává a vychutnává v autentickém prostředí. Cestování do různých míst za nejlepšími kavárnami a kávovými farmami se stalo velkým trendem.

Kávový turismus

S rostoucím a měnícím se kávovým průmyslem, se mění i trendy. Mění se i lidé a mění se i poptávka. Nemusíte se hanbit za to, že si doma uděláte „turka“ bez všelijakých přikrášlení kolem, ale zajít si někdy do trendy kavárny, kde se vám můžou postarat o zajímavou podívanou či chuťový zážitek, na škodu také není.

Jste příznivci změny, nebo preferujete váš šálek kávy stále stejný? Napište nám do komentářů, jakou kávu preferujete.

Související příspěvky

Nad tímto přemýšlí “Budoucnost kávového průmyslu a trendy, které je dobré sledovat

  1. CG Foods napsal:

    Nás asi nejvíc zaujlat Nitro cold brew trend. Jak asi chutná čepovaná káva?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *