Čaj

Historie a kultura čaje Chai

Historie a kultura čaje Chai

Chai dnes najdete už snad v každé kavárně. Věděli jste ale, že jeho historie sahá tisíce let nazpět?

Starověký masala chai, neboli kořeněný čaj, je spojen s příběhy královské rodiny a bylinné medicíny. Má nespočet variací a milióny milovníků po celém světě.

Slovo chai pochází z hindštiny a znamená „čaj“. Chai má  dlouhou historii, která sahá až do starověké Indie a Číny. Existuje mnoho legend o jeho objevu, ale s největší pravděpodobností vznikl v 1. tisíciletí př. n. l. V té době se čaj považoval za luxusní zboží, které si mohli dovolit pouze bohatí. V průběhu staletí se však pití čaje rozšířilo do širších vrstev obyvatelstva a to nejen
v Indii, ale také v jiných zemích, jako je Čína, Japonsko, Turecko nebo Írán. Takto vznikla řada různých druhů přípravy a stylů „chaie“, protože si každá z těchto zemí vyvinula vlastní způsoby konzumace a přípravy.

V 16. století se čaj dostal do Evropy prostřednictvím obchodníků s kořením, kteří ho dováželi z Japonska a Číny. Zpočátku byl využívám hlavně v medicíně a považoval se za léčebný nápoj. Přístup k němu měli zprvu opět pouze bohatí a vzdělaní. Až
s postupem času prostoupil do nižších vrstev obyvatelstva
a rozšířil se do celého světa.

bazaar

Tradiční směs chai koření je černý čaj smíchaný s badyánem, kardamomem a skořicí. Koření používané na přípravu chaie může být různé v závislosti na regionu a osobních preferencích. Existují také mnohé varianty chaie, které mohou obsahovat další přísady, jako jsou například fenykl, anýz, med nebo citrónová šťáva. Moderní chai latte se vyrábí máčením lístků černého čaje Assam v horkém, plnotučném mléce.

Kromě samotného pití čaje, je chai také důležitou součástí kultury jižní Asie v mnoha dalších ohledech, jako:

  • Setkávání – chai je považován za nápoj přátelství a setkání. Lidé se často setkávají v kavárnách nebo doma a diskutují při pití chai. Tento zvyk se často využívá k navázání nebo posílení vztahů.
  • Zvyk hostitele – v jižní Asii je zvykem pohostit hosty čajem
    a jiným malým občerstvením. Hostitelé se snaží nabídnout ty nejlepší potraviny a nápoje, aby projevili svou pohostinnost
    a upřímnost.
  • Náboženské slavnosti – chai se také často používá při náboženských slavnostech, kterými jsou např. muslimský svátek Eid nebo hinduistický festival Diwali. Během těchto slavností je pití čaje považováno za projev pospolitosti
    a sdílení radosti.
  • Tradiční léčitelství – v tradičním léčitelství v jižní Asii se chai často používá jako prostředek pro zlepšení trávení, snížení stresu a zlepšení krevního oběhu. Nápoj se také často používá jako prostředek k prevenci proti různým nemocem a jako způsob posílení imunity

Ingredience chai

ingredience masala chaie

Tradiční chai nápoje lze vyrábět na mnoha různých místech proto neexistuje jediný recept, který by ho definoval. Jsou ale hlavní složky, které chai obsahuje:

  • Čaj: Nejčastějším a také nejoblíbenějším jsou černé čaje Assam nebo Darjeeling z Indie. Černý čaj ale můžete nahradit taky zelenými čaji, jako je Yerba Mate nebo červený Rooibos.
  • Mléko: V Indii se používá výhradně buvolí mléko. Moderní a alternativní verze se vyrábí ze sójového, kokosového, ryžového nebo mandlového mléka.
  • Koření: Koření se může lišit v závislosti na kulturních preferencích. V Indii byl nejběžněji dostupný kardamom, hřebíček a zázvor, a proto se i tato směs koření stala základním chai kořením. Tradiční recepty můžou zahrnovat také badyán, vanilku nebo muškátový oříšek. V době expanze na Západ tuto směs obohatili např. bobkový list, kakao nebo nové koření. Někteří jedinci dokonce přidávají kmín nebo i koriandr.
  • Sladidlo: Bílý cukr, hnědý cukr a med jsou typická sladidla, ale lze používat i jiné cukry jako je demerara nebo kokos. Třeba jaggery, nerafinovaný třtinový cukr, je oblíbeným sladidlem používaným v Indii.

A jak si můžete připravit svůj chai doma?

Chai recept
Zdroje:
https://www.thespruceeats.com/the-history-of-masala-chai-tea-765836
http://happyketo.com/keto-masala-chai-tea-low-carb/
https://blog.theteakitchen.com/tea-history-culture/the-rich-history-of-chai-tea/

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *