Pamatujete si ještě ze školy, že tein je látka obsažená v čaji a kofein v kávě? A že jejich účinky jsou podobné, ale ne úplně stejné? Díky výzkumům z poslední doby víme, že to není tak jednoduché. Pojďte se s námi dozvědět, co v sobě skrývají naše oblíbené nápoje.
Trocha historie
Ještě než se vrhneme na rozdíly mezi těmito látkami a jejich účinky, měli bychom se krátce podívat na jejich historii. Proběhlo již mnoho výzkumů, přičemž některé jsou přes 200 let staré. Jejich definitivní pravdivost se ale ještě nepodařilo prokázat.
Kofein
Tuto látku objevil německý chemik Friedlieb Ferdinand Runge v roce 1819, tedy poměrně nedávno. Narazil na ni při studiu kávy a prvků v ní, proto se rozhodl nazvat svůj objev Kaffein (z německého Kaffee, tedy káva).
Tato molekula je obsažena v řadě rostlin i potravin. Působí hlavně jako přírodní insekticid k odvrácení potenciálních predátorů. Není tak ničím zvláštní, že se vyskytuje i v kávovníku a jeho plodech. (Více o zpracování a výrobě kávy se dozvíte zde.)
Tein
O pár let později se s ohledem na Rungeho zjištění začali chemici zajímat, zda stejné nebo podobné látky obsahuje i čaj. V roce 1827 tak provedli stejné testy i na čajových lístcích. Na výzkumu se podíleli Alphonse Ourdy, Geradus Mulder a Jobat.
Zjistili, že čaj obsahuje podobnou molekulu a nazvali ji tein (odstraněním "předpony" -ko- spojující molekulu s kávou, a jejím nahrazením písmenem "t" od německého Tee).
Tento příběh ale nebyl tak jednoduchý, jak se na první pohled zdálo.
Jsou to dvě rozdílné věci nebo ne?
Jak už víme, látky kofein a tein byly objeveny relativně nedávno. I když jim byly přiděleny dvě různá jména, a mluvilo se o nich jako o dvou různých látkách, z pozdějšího srovnání chemického složení listů rostliny Camellia Sinensis (tedy čaje) se složením listů kávovníku vyplynulo, že jsou ve skutečnosti to samé. Dvě různá pojmenování dostaly jednoduše proto, že byly studovány a analyzovány s desetiletým odstupem.
Mohli bychom tedy říci, že káva obsahuje tein a čaj je založen na kofeinu. Proč tak neděláme? A proč se nám zdá, že účinky obou nápojů jsou rozdílné?
Na množství záleží
Je pravda, že káva je mnohem silnější a povzbudivější než čaj. V kávě je totiž třikrát až čtyřikrát vyšší koncentrace molekul této látky než v čaji. V zásadě nezáleží ani na tom, o jaký druh čaje se jedná (černý, zelený, bílý), jelikož všechny pocházejí z jednoho a téhož stromu - Camelia Sinensis. Obsah teinu totiž ovlivňuje:
- staří čajových lístků (mladé lístky a poupata obsahují více látky než starší),
- procesu zpracování lístků,
- délka jejich louhování.
Více teinu bude logicky v šálku čaje, který se louhuje pět minut, než v šálku čaje, který se louhuje dvě minuty. Zajímavé ovšem je, že černý čaj uvolňuje tein rychleji než čaj bílý.
Rychlost vstřebání
Zde narážíme na podstatný rozdíl mezi oběma látkami. Molekula teinu je vázána na ostatní látky, které se nacházejí pouze v čaji. Ovšem v kávových zrnech se vyskytují mnohem volněji, nejsou vázány na jiné látky a netvoří žádné složité vazby. Proto je i nadále nazýváme koffeinem.
A protože naše tělo musí při vstřebávání látek z potravin nejprve rozbít vazby, je koffein absorbován a uvolňován mnohem rychleji. Na druhé straně je to i důvod, proč na nás čaj působí déle a je méně stimulující.
Tolerance lidského těla
Každé tělo je jedinečné, a i naše reakce na kávu a čaj, respektive na látky v nich obsažené, se mohou velmi lišit. Někdo je citlivější na kávu, jiný na čaj. Stejně je to i s různými druhy těchto nápojů. A který z těchto nápojů na vás působí více? Nejlepší způsob je to vyzkoušet s čaji a kávou od CG Foods.