Čaj, Představujeme vám...

Bílý čaj – v čem se liší od jiných

Bílý čaj se dá považovat za luxusní, jelikož je produkce tvoří jen zlomek té celkové světové.
Cejlonský bílý čaj je oblíbený pro svoji nezaměnitelnou chuť a vůni. Ve světové produkci je jedním z nejméně vyráběných, čímž se řadí prakticky k luxusním čajům. Je zdraví prospěšný hlavně díky vysokému obsahu polyfenolů, které působí jako antioxidanty, a pomáhají chránit buňky před oxidativním poškozením kyslíkovými radikály. Bílý čaj je také jeden z nejméně zpracovaných čajů na světovém trhu. Vyrobený je z jemných poupat čajových lístků bohatých na již zmíněné polyfenoly, antioxidanty, vitamíny a minerály, které poskytují řadu výhod pro pohodu mysli i těla.

7 zdravotních benefitů bílého čaje

  1. Vysoký obsah antioxidantů a antimikrobiální vlastnosti – polyfenoly, které jsou obsaženy v bílém čaji a jsou známé jako katechiny, mají silné antioxidační účinky. Antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály, které mohou nepříznivě měnit lipidy, proteiny a DNA. Což může zapříčinit řadu nemocí.
Bílý čaj má světlou barvu, protože je oxidaci vstaven pouze na velmi krátkou dobu. Zachová si tak nejvíce antioxidantů. Vyrábí se ale pouze v omezeném množství, proto jej lze považovat za luxusní.

2. Snižuje riziko vzniku srdečního infarktu – již zmiňované polyfenoly snižují tvorbu oxidovaných lipoproteinů s nízkou hustotou (takzvaný špatný cholesterol LDL), což je vysoce rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění.

3. Pomáhá vás udržet fit – kombinace množství kofeinu a antioxidantů v bílém čaji pomáhá zrychlit metabolismus o téměř 5 %, a tím pádem napomáhá ke snižování hmotnosti.

4. Snižuje míru zubního plaku a osvěží váš dech – zázračný nápoj je zdrojem fluoridů, katechinů a tříslovin, které pomáhají zlepšit zdraví vaší ústní dutiny. Zabraňuje vzniku kazu a růstu bakterií. Floridy posilují zubní sklovinu.

5. Pomáhá snižovat krevní cukr – a to vše díky polyfenolům. Ty mohou snižovat riziko rozvoje inzulinové rezistence.

6. Napomáhá k silným kostem – již výše zmíněné skoro až zázračné látky v bílém čaji pomáhají tělo chránit před volnými radikály a chronickým zánětem. Což jsou dva hlavní faktory, které zvyšují riziko osteoporózy.

7. Preventivně působí proti akné a napomáhá k dobrému stavu pokožky – antiseptické a antimikrobiální vlastnosti polyfenolů pomáhají také redukovat akné a zajišťují rychlejší hojení pokožky. Antioxidanty se pak postarají o zpomalení stárnutí pleti.

Jaký je rozdíl v cejlonských čajích?

Srí Lanka je domovem více než 188 000 hektarů půdy, na které se pěstuje čaj, což přináší asi 298 000 tun vyrobeného čaje a představuje více než 19 % světového exportu. Cejlonský čaj, který se vyváží do celého světa, se vyrábí v několika druzích, nejběžnější a nejslavnější je cejlonský černý čaj, následuje zelený čaj a nakonec bílý čaj nebo „stříbrné tipy“. Tyto čaje se vyrábějí různými způsoby, aby bylo dosaženo jejich kvality.

Černý čaj

Nejznámější a nejoblíbenější z čajů na celém světě. Proces výroby černého čaje zahrnuje zvadnutí utržených lístků, aby se snížila jejich vlhkost přibližně o 50 %. Poté jsou listy rolovány mechanickými čajovými válci, aby se oddělily a rozlámaly na části. Tento proces lámání listů vede k chemické reakci, která je katalyzována enzymy v listu. Cejlonský černý čaj je tedy nejvíce oxidovanou odrůdou a obsahuje více kofeinu než ostatní druhy.

Cejlonské černé čaje najdete i na našem e-shopu!

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatší na antioxidanty než černý, protože se zpracovává odlišně. Lístky jsou oxidaci vystavené kratší dobu, což jim pomáhá zachovat si živiny, které jsou velice prospěšné pro lidské zdraví.

Zelené čaje pro Vaše zdraví pohodlně nakoupíte i u nás. Za vyzkoušení rozhodně stojí například čaj Hyson s oblíbeným soursopem nebo Thurson, v praktickém rodinném balení.

Bílý čaj

Bílý čaj je vyráběn ze stejné rostliny čajovníku čínského. Zpracování lístků je ale jiné. Listy a poupata se nechají uschnout na přirozeném slunečním světle a poté jsou jen lehce zpracovány aby se zabránilo oxidaci. Výsledkem toho je bílý čaj, který je nejméně zpracovaný ze zmíněných tří, a zachovává si tak nejvíce antioxidantů. Jeho chuť je jemná, sladká, s tóny borovice a medu.

Ochutnejte bílý čaj doplněný dračím ovocem pitahaya.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *