Blog

Proč pít čaj s mlékem?

Čaj s mlékem. Je lepší než si myslíte.

Někdo si umí jen těžko představit, že by pil tuto kombinaci, jiní si ji zase nemůžou vynachválit. Ať patříte do kterékoliv kategorie, čaj s mlékem lidé pijí již stovky let a určitě stojí za to, si se dozvědět, jak vlastně vznikl.

Mnozí přisuzuji počátek přidávání mléka do čaje Britům, ale ve skutečnosti tomu tak není. V Anglii se začal čaj pít až v 17. století, zatímco historické dokumenty dokládají, že mléčné výrobky mohly být do čaje přidávány v Tibetu již v roce 781. V této době byl čaj do Mongolska přivezen z Číny. Jakkoli nedůvěřivě to zní, jeden mongolský dvorní lékař si do svých zápisků zaznamenal návod na přípravu nápoje z čajových lístků, másla a tvarohu – “čajové lístky upražit do červena, pak povařit s máslem a tvarohem”.

Proč se ale čaj s mlékem pije dodnes?

Čaj se pije s mlékem již po staletí. Ale proč?

Proč přidávat čaj do mléka. Nebo mléko do čaje?

Je těžké přesně určit, proč a jak lidi napadlo přidat do čaje mléko, popřípadě jiné mléčné výrobky. Existuje ale několik teorií, které by mohly dávat smysl.

První možností byla samotná kvalita čaje, který dostal při cestě do západní Evropy v 17. a 18. století pořádně “zabrat”. Dlouhé plavby po moři s vysokou vlhkostí, nesprávné skladování a dokonce i falšované čajové lístky často způsobily, že nálevy z nich se nevyznačovaly zrovna nejlepší chutí. Jak již tato nemilá situace naznačuje, mléko se do čaje mohlo začít přidávat kvůli vybalancování nepříjemných pachutí, ostrých příchutí a mnohých dalších, zejména chuťových nedostatků.

Druhá možná teorie přidávání mléka do čaje se víc než na chuť zaměřuje na podávání tohoto nápoje. Čínské porcelánové šálky byly malé a čaj byl vyroben tak, aby byl rychle spotřebován. Evropané však vytvořili vlastní čajový porcelán. Šálky byly hezky tvarované a zdobené, což se odrazilo na jejich vyšší ceně. Také ale byly větší a vešlo se do nich více čaje, který chladl pomaleji. Při podávání horkého čaje se někdy stalo, že tyto šálky praskly, proto někoho napadlo do šálku nejdříve přidat studené mléko a až pak horký čaj. Výsledná teplota nápoje se tak snížila a s ní i riziko prasknutí. Otázkou pak ale je, proč do šálku nepřidali rovnou trochu studené vody…

Ve hře je také poněkud pokročilejší teorie, která uvažuje o nutričních hodnotách čaje s mlékem. No, možná ne tak přímo o nutričních hodnotách, ale spíše o schopnosti dodat energii a zahnat hlad. Jak jsme již zmínili výše, tibetské čaje obsahující mléčné výrobky jako máslo a tvaroh, dodali svým konzumentům potřebnou energii a také ulevili od pocitu hladu. Podobný přístup razili také Britové z dělnické třídy během průmyslové revoluce. Takzvaný „Builder's Tea“ jak jej tehdy nazvali, byl sladký čaj s mlékem, který měl dělníky udržet v chodu po celý den.

Obecně platí, že přidání mléka do jakýchkoliv čajů s vysokým obsahem tříslovin (zejména tedy těch černých) výrazně zjemní jejich chuť. Třísloviny jsou totiž nejčastějším důvodem hořkosti a svíravosti, které po polknutí doušku vedou k nepříjemnému pocitu na patře. Mléko neutralizuje třísloviny a také dodává přirozenou sladkost. Co se týče snídaňových směsí, které jsou hořké schválně, to je celkem jiný příběh... Více o snídaňových čajích se dozvíte v našem článku.

Čaj s mlékem a jeho zdravotní benefity

Čaj s mlékem - Skutečně se antioxidanty v čaji a kasein v mléku navzájem inhibují?

V souvislosti s černým a zeleným čajem se mluví o mnohých zdravotních benefitech, které souvisí především s obsahem antioxidantů. Patří mezi ně: zpomalení stárnutí buněk, prevence degenerativních onemocnění, snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi, a další.

Naproti tomu mléko je bohaté na jiné zdraví prospěšné látky, jako jsou bílkoviny (speciálně kasein), a vápník a draslík, které jsou životně důležité pro optimální růst, stavbu těla a zdraví kostí. To by z této kombinace mohlo dělat chutnou, velmi zdravou kombinaci s poměrně nízkým obsahem kalorii a bohatou chutí.

Dle některých studii se ale látky obsažené v těchto dvou nápojích navzájem ruší. Proteiny v mléce se vážou na antioxidanty v čaji, čím by mohly bránit jejich vstřebávání. Je však těžké určit, kolik z toho se ve skutečnosti děje. Absorpce antioxidantů může být pouze zpomalena, ne zcela blokována. Výsledky studii jsou však stále neprůkazné.

Zajímavost: vědci navrhli, že delší doba louhování může vést k lepší absorpci antioxidantů z čaje, bez ohledu na přidání mléka. Důležitý by mohl být i druh čaje (černý nebo zelený), ale téměř všechny provedené studie byly zaměřené především na černý čaj. (Což není překvapivé, jelikož do zeleného čaje se mléko za normálních okolností nepřidává).

Snad jedinou jistotou je, že přidání mléka do snídaňového šálku čaje může zpříjemnit jeho pití, jelikož některé čajové směsi můžou obsahovat velké množství tříslovin a dráždit žaludek. I to je ale poměrně individuální.

Několik tipů na černé čaje, které můžete doplnit mlékem:

Kolik mléka v čaji je moc mléka v čaji?

Množství mléka, které do čaje přidáte, je osobní preference. Před tím než jej do čaje přidáte, nálev vždy ochutnejte! Ideální je poměr je ¼ mléka (nebo méně) na jednu porci čaje.

Miffy vs tiffy

Co nalít jako první – mléko nebo čaj? Buď jste miffy ("milk first" tedy mléko první) nebo tiffy ("tea first" tedy čaj první). Nic mezi tím už není. Obě skupiny lidí mají své důvody, proč do šálku nalívají první mléko nebo čaj.

Ve skutečnosti čaj býval velmi drahým nápojem, dostupným pouze pro vyšší vrstvy. Chudší lidé si naplnili šálky mlékem a přidali jen trošku čaje. Naopak ti nejbohatší přidali do čaje jen kapku mléka, aby zmírnili jeho hořkost a zchladili jej.

Z vědeckého hlediska byste měli nalívat mléko jako první! Když se totiž mléko přidá do čaje, zahřeje se nerovnoměrně, čímž se bílkoviny denaturují, což může silně ovlivnit chuť i vzhled. Denaturavané bílkoviny v mléce ztrácejí svou strukturu a shlukují se.

Louhování čaje v mléce? Raději ne.

Některé složky čaje jsou rozpustné pouze ve vodě, zatímco jiné jsou rozpustné v tucích. Mléko nejprve extrahuje sloučeniny rozpustné v tucích, což může přinést zajímavé chuťové variace, které stojí za to prozkoumat. Zahřívání mléka na 100°C se ale nedoporučuje, jelikož již teploty nad 83°C mohou mléko opařit nebo připálit a změnit tak jeho chuť.

Čaj louhovaný za studena v mléce (více cold brew zde) je dobrou volbou, protože čaj má více času na vylouhování, zatímco chuť mléka je chráněna před teplem. Pokud tedy chcete vyzkoušet čaj s mlékem, resp. mléko s čajem bez přidání vody, doporučujeme tento způsob přípravy.

Sdílet článek:

On Key

Přečtěte si naše poslední články

Z plantáže až do hrnku

Z plantáže až do hrnku

Káva, jeden z nejoblíbenějších nápojů světa, oslavuje svůj mezinárodní den 1. října. Tento den připomíná nejen její chuť a vůni,

Košík