Představujeme vám..., Čaj

Čaj Pu-Erh: co je zač?

Shu Pchu-Er nebo Shu Pu-Erh. Najdete jej pod různými názvy jelikož překlad z čínštiny je gramaticky pochopitelně volnější. Tento červený čaj má svoji typickou zemitou chuť, která nemusí vyhovovat všem. Praví znalci ale ví, že čím starší, tím cennější, tím zemitější a tím lepší.

Černý a zelený čaj zná nejspíš každý z nás. Nicméně, slyšeli jste někdy o nejstarším známém čaji na světě, který podstupuje více procedur než jakýkoliv jiný čaj, a jeho účinky jsou nadmíru prospěšné? Že ne? Přečtěte si tyto zajímavé informace o čaji Pu-Erh.

Čajové kořeny sahají do Číny

Pu-Erh čaj se pěstuje v čínské provincii Jün-nan, která je známá svým specifickým klimatem a vysokou nadmořskou výškou. Je nejstarším známým čajem na světě. Název získal podle města Pu-Erh, kde se tento čaj zpracovával už v době dynastie Tchang (618-907). Jeho atypicky široké lístky se sbírají ze starobylých stromů zvaných TA-JIE, doslovně přeloženo jako VELKÝ LIST.

Zmínku o tomto čaji lze nalézt už ve 4. století n.l. Byl připravován z velkých zelených listů, které se stlačily do tvaru koláče a poté se nechaly fermentovat tak dlouho, dokud nezískaly červenohnědou barvu. Proto v Číně často Pchu-Er označují i jako červený čaj. Dodnes se čaj lisuje do nejrůznějších tvarů a ručně balí do bambusových listů. Následně se skladuje. Čím je totiž starší, tím je lepší a cennější.

Druhy Pu-Erhu

Shu

Díky delšímu zrání, které trvá přibližně 50 až 90 dni, je charakteristický svojí tmavou barvou a nasládle zemitou chutí, která ale závisí na více faktorech. Zejména na způsobu přípravy čaje a jeho kvalitě. Při delším louhování dostává temnou, neprůhlednou barvu podobné silné kávy. Tento druh čaje je velmi oblíbený a ve světe nejrozšířenější.

Shu Pchu-Er nebo Shu Pu-Erh. Najdete jej pod různými názvy jelikož překlad z čínštiny je gramaticky pochopitelně volnější. Tento červený čaj má svoji typickou zemitou chuť, která nemusí vyhovovat všem. Praví znalci ale ví, že čím starší, tím cennější, tím zemitější a tím lepší.
Zdroj: www.taocajovna.cz
Shu Pchu-Er nebo Shu Pu-Erh. Najdete jej pod různými názvy jelikož překlad z čínštiny je gramaticky pochopitelně volnější. Tento červený čaj má svoji typickou zemitou chuť, která nemusí vyhovovat všem. Praví znalci ale ví, že čím starší, tím cennější, tím zemitější a tím lepší.
Zdroj: www.manutea.cz

Sheng

Pro tento druh čaje Pu-Erh je charakteristická zelená barva a medová, lehce ovocná chuť. Čím je starší, tím je jeho chuť zemitější. Patří mezi nejstarší a vysoce ceněné typy čaje, které se na světě vyrábí.

Zajímavost: většina těchto zrajících čajů byla zničena během čínské Kulturní revoluce. Od Shu se liší tím, že neprochází dodatečnou fermentací. Vyrábí se výhradně v lisované formě a je balen do papíru nebo bambusu. Zraje pomalu přirozenou cestou, kdy se lístky nechají zavadnout. Následuje proces Ša-čching (doslovně zabití zeleně), kdy se čajové lístky zahřejí na pánvi a následně rolují. Poté se nechají usušit na slunci.

Shneg Pchu-Er. Plný zemité chuti, která osloví především vybíravé znalce.
Zdroj: www.taocajovna.cz
Zdroj: www.cajovydychanek.cz

Bílý Pu-Erh

Jedná se o lisované nerozvinuté pupeny čajových lístků tzv. tipsů. Tipsy se sklízí před vlastní oficiální sklizní čaje, kdy čajové lístky ještě nedozrály. Po sklizni se nechávají čajové lístky zavadat hlavně v noci, namísto na slunci, jak je obvyklé. Chuť je typicky medově nasládlá, a krásně se vyvíjí s každým nálevem. (Ano, tento čaj, podobně jako mnohé další, je možné zalít vícekrát!) Voní po bylinkách a ovoci. Barva nálevu je žlutavá.

White Pchu-Er. Jediný Pchu-Er čaj, který má místo červeno-hnědé barvy krásnou zlatavě žlutou.
Zdroj: www.taocajovna.cz
White Pchu-Er. Jediný Pchu-Er čaj, který má místo červeno-hnědé barvy krásnou zlatavě žlutou.
Zdroj: www.obchodcajem.net

Zpracování čaje Shu Pu-Erh

Čajové lístky se nechají za přesně určené teploty a vlhkosti vzduchu fermentovat v hromádkách (tzv. Wo-tuej) v řádu několika dnů až měsíců. Poté se lístky protřídí, napaří a slisují. Následuje důležitá část procesu, kdy se listy naskládají do obdelníku o délce 6 metrů a šířce zhruba jednoho metru, a navrství se do výšky zhruba půl metru. Důkladně se skropí vodou a zakryjí plachtou.

Tímto započne proces fermentace která trvá 50 až 90 dní při teplotě 60°C. Potom se fermentovaný list na velké ploše roztrhne a dva týdny suší. Následně se lístky znovu třídí. Podle požadované formy se pak výsledný produkt buďto slisuje do požadovaného tvaru, nebo se zabalí jako sypaný čaj. Už podle popisu zpracování je jasné, proč je Shu Pchu-Er tak jedinečný. Žádný jiný čaj nepodstupuje tolik náročných procedůr jako on.

Čínský penicilin

Zdánlivě nekonečná práce ale není jen tak pro nic za nic. Vedle své typické chuti má i mnoho zdraví prospěšných látek. Čaj Pu-Erh je bohatý na vitamíny skupiny B, minerály draslík, fosfor a hořčík. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odbourává tukovou tkáň, pročišťuje a posiluje imunitní systém. Pozitivně pomáhá při trávení. V čaji byla objevena i přírodní antibiotika, která mohou napomáhat při léčení chorob. Ne nadarmo se mu přezdívá čínský penicilin.

Aby čaj účinkoval co nejlépe, konzumujte jej co nejdříve po uvaření. Chladnutím mohou účinky slábnout, proto je vhodné si vždy připravit čerstvý čaj přímo do šálku, a nevařit jej předem do zásoby. Samozřejmostí je dodržování správného postupu přípravy:

Na 1l čaje Shu Pu-Erh od značky Richard zalejte 4 lžičky čaje vodou o teplotě 95°C. Nechte louhovat podle preferencí 5-7 min a vychutnejte si vynikající "vintage“ černý čaj. Jemná chuť, vyvážené specifické dřevité aroma s tóny sušeného ovoce a vlašských ořechů. Dodává energii a čistí mysl. 

Související příspěvky