CGFoods Váš spolehlivý dodavatel čajů a kávy

Blog

RECEPT: Bezlepkové tiramisu s kávou Saquella

Milujete sladké a kávu, ale bojujete s intolerancí na lepek? Vyzkoušejte náš vyzkoušený recept na tiramisu. Připravili jsme jej celý z gruntu, včetně piškot, aby si na něm mohl pochutnat opravdu každý!

Tiramisu je dnes jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších italských receptů. Za jeho “otce” je považován Ado Campeol. Dezert, jehož součástí jsou sušenky namočené v kávě a mascarpone, zařadila jeho rodina do svého jídelního lístku v roce 1972, ale nikdy si ho nenechala patentovat. 

A i když se v původním receptu připravuje ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, a cukrárenských piškotů, my vám dnes představíme trochu levnější a odlehčenější verzi. Část mascarpone nahradíme tvarohem, a přidáme i návod na vynikající pohankové piškoty.

Na naše odlehčené tiramisu budete potřebovat:

Klasické nebo cukrářské piškoty, které dodají dezertu extra sladkou chuť, jsme nahradili zdravější variantou. Zvolili jsme domácí piškoty z pohankové mouky. Pohanka neobsahuje lepek a piškoty z této mouky jsou krásně měkké a nadýchané.

Na pohankové piškoty potřebujete:

  • 3 ks vajec
  • 100 g pohankové mouky
  • 80g cukru krystal (případně třtinového cukru)
  • 1 lžíce vody

*postup jsme vyzkoušeli podle receptu ze stránek Promaminky.cz

Na přípravu tiramisu budete potřebovat:

  • zrnkovou kávu, např. Saquella Gran Bar
  • 250 g sýru Mascarpone
  • 500 g (2 vaničky) jemného polotučného tvarohu
  • 75-100 g cukru moučka (podle chuti)
  • kakao na ozdobení

Postup:

Začneme s pečením bezlepkových piškotů. Žloutky si vyšleháme s cukrem a lžičkou vody do bílé pěny. Pak opatrně vmícháme mouku a sníh z bílků. Lžičkou vytvarujeme “bobečky” a pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 18-20 minut na 180 stupňů. Piškoty by měly být lehce nahnědlé.

Mezitím si připravíme tvarohovou směs, kterou budeme později vrstvit na piškoty. Smícháme tvaroh s mascarpone, přidáme moučkový cukr a důkladně vyšleháme, aby se cukr pěkně vstřebal. 

A teď přichází to hlavní – příprava kvalitního a silného espressa, které dělá tiramisu tak jedinečné. Pro dnešní recept jsme vybrali italskou kávu Saquella Gran Bar

Tato zrnková káva je směsí těch nejlepších káv arabica a robusta z Brazílie, střední Ameriky a Indie. Díky bohaté pěně, plnému tělu se sladkou a přetrvávající chutí a intenzivnímu aroma je tato káva vynikající pro příparavu tohoto italského dezertu.

TIP: Pokud chcete vaše tiramisu ještě více posunout, připravte si espresso z ochucené kávy. Dodá vašemu dezertu šmrnc a originalitu.

Teď už stačí naplnit naše skleničky! Skládáme vždy piškoty, které zalijeme kávou (můžeme je také do kávy namáčet), překryjeme krémem a pokračujeme opět s piškotem. Postup opakujeme dokud nenaplníme skleničku po okraj.

Na dozdobení zapíchneme do vrchni vrstvy kousek piškotu a poprášíme kakaem.

Dobrou chuť!

Doufáme, že i Vy vyzkoušíte tento recept!

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

On Key

Přečtěte si naše poslední články

Kávový průmysl v číslech

Kávový průmysl v číslech

Káva je jedním z nejkonzumovanějších nápojů na světě. V knize Přátelé od Kelsey Miller je zmíněno, že kavárenská móda byla

10 přínosů bílého čaje

10 přínosů bílého čaje

Bílý čaj je jeden z nejjemnějších druhů čaje, protože je minimálně zpracováván, tedy minimálně fermentován (oxidován) ze všech čajů, čímž

Košík
cs_CZCzech