Tiramisu je dnes jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších italských receptů. Za jeho “otce” je považován Ado Campeol. Dezert, jehož součástí jsou sušenky namočené v kávě a mascarpone, zařadila jeho rodina do svého jídelního lístku v roce 1972, ale nikdy si ho nenechala patentovat.
A i když se v původním receptu připravuje ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, a cukrárenských piškotů, my vám dnes představíme trochu levnější a odlehčenější verzi. Část mascarpone nahradíme tvarohem, a přidáme i návod na vynikající pohankové piškoty.
Na naše odlehčené tiramisu budete potřebovat:
Klasické nebo cukrářské piškoty, které dodají dezertu extra sladkou chuť, jsme nahradili zdravější variantou. Zvolili jsme domácí piškoty z pohankové mouky. Pohanka neobsahuje lepek a piškoty z této mouky jsou krásně měkké a nadýchané.
Na pohankové piškoty potřebujete:
- 3 ks vajec
- 100 g pohankové mouky
- 80g cukru krystal (případně třtinového cukru)
- 1 lžíce vody
*postup jsme vyzkoušeli podle receptu ze stránek Promaminky.cz
Na přípravu tiramisu budete potřebovat:
- zrnkovou kávu, např. Saquella Gran Bar
- 250 g sýru Mascarpone
- 500 g (2 vaničky) jemného polotučného tvarohu
- 75-100 g cukru moučka (podle chuti)
- kakao na ozdobení
Postup:
Začneme s pečením bezlepkových piškotů. Žloutky si vyšleháme s cukrem a lžičkou vody do bílé pěny. Pak opatrně vmícháme mouku a sníh z bílků. Lžičkou vytvarujeme “bobečky” a pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 18-20 minut na 180 stupňů. Piškoty by měly být lehce nahnědlé.
Mezitím si připravíme tvarohovou směs, kterou budeme později vrstvit na piškoty. Smícháme tvaroh s mascarpone, přidáme moučkový cukr a důkladně vyšleháme, aby se cukr pěkně vstřebal.
A teď přichází to hlavní – příprava kvalitního a silného espressa, které dělá tiramisu tak jedinečné. Pro dnešní recept jsme vybrali italskou kávu Saquella Gran Bar.
Tato zrnková káva je směsí těch nejlepších káv arabica a robusta z Brazílie, střední Ameriky a Indie. Díky bohaté pěně, plnému tělu se sladkou a přetrvávající chutí a intenzivnímu aroma je tato káva vynikající pro příparavu tohoto italského dezertu.
TIP: Pokud chcete vaše tiramisu ještě více posunout, připravte si espresso z ochucené kávy. Dodá vašemu dezertu šmrnc a originalitu.
Teď už stačí naplnit naše skleničky! Skládáme vždy piškoty, které zalijeme kávou (můžeme je také do kávy namáčet), překryjeme krémem a pokračujeme opět s piškotem. Postup opakujeme dokud nenaplníme skleničku po okraj.
Na dozdobení zapíchneme do vrchni vrstvy kousek piškotu a poprášíme kakaem.
Dobrou chuť!