V posledních letech je čím dál více moderní zařadit do svého stravování tzv. super potraviny. Do této skupiny se řadí i matcha. Slyšeli jste už o tomto trávově zeleném nápoji, který je naplněný k prasknutí antioxidanty a vitamíny? Přesto, že se teprve nedávno stal světovým trendem, je tento nápoj užíván na Dálném východě více než 800 let. Připravili jsme si pro vás pár zajímavých informací, díky kterým možná zařadíte tento čaj do svého každodenního života i vy. A nebo jej alespoň ochutnáte.
Co se skrývá za Matcha Tea?
Matcha je 100% zelený čaj, který pochází z Japonska, kde má již tisíciletou tradici. Je vyroben z pečlivě vybraných mladých lístků, jejichž dužina se rozemele na jemný prášek. Ten se pak pouze hezky zabalí a putuje k vám. Žádné další zpracování se nekoná.
Pro pěstování čaje matcha je typická speciální technika zastiňování. Asi 4 týdny před sklizní se čajovníkové pole zakryje černými plachtami, které zamezí průchodu slunečního světla k rostlinám. Následně začne rostlina nedostatek světla kompenzovat intenzivní produkcí chlorofylu, jehož vysoká hladina dává čaji jeho typickou zelenou barvu a silné antioxidační účinky. Při výrobě čaje nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, konzervační látky ani jiné přísady. Máte tedy vždy jistotu, že pijete čistý čaj v jeho nejsilnější možné koncentraci.
9 důvodů, proč pít matchu
- detoxikace jater: pomáhá očistit a ochránit játra před škodlivými účinky alkoholu,
- obsahuje množství důležitých antioxidantů, vitamínů A, C, E a minerálů (železo, vápník, draslík, chrom, selen a zinek),
- má dezinfekční a antibakteriální účinky,
- její pravidelné pití posiluje zuby, osvěžuje dech, odstraňuje plak a působí jako prevence proti paradontóze,
- je pomocníkem při hubnutí: podporuje zrychlení metabolismu a spalování kalorií,
- doplní energii: obsahuje čajový kofein, který se uvolňuje do těla po dobu 3-6 hodin.
- podporuje imunitní systém,
- obsahuje látky, které pomáhají navodit stav hlubokého soustředění, posilují paměť a navodí pocit pohody a uvolnění.
- zlepšuje náladu, ulevuje od psychického a fyzického stresu.
Kdy pít matchu?
Kvůli vysoké koncentraci a své unikátní chuti se matcha nedoporučuje pít na lačný žaludek. Konzumujte jí proto nejlépe až po snídani nebo během poledne. Pokud si dáte šálek tohoto čaje hned po ránu, doslova nakopne vaše tělo, nastartuje organismus, zrychlí trávení a vyčistí mysl. A to bez negativních účinků, jako je podrážděný žaludek nebo následný rychlý pokles energie, což je běžné například u kávy. Kofein v matchi se stejně jako u bězného, například černého čaje, uvolňuje postupně, ale se silnějším účinkem.
Stačí si dát jeden šálek denně, ideálně před prací nebo sportem.
Jak správně připravit čaj matcha?
Čaj lze připravovat dvěma způsoby:
Moderní způsob: prášek vysypte do shakeru nebo uzavíratelné láhve, zalijte 300 ml vlažné vody a důkladně promíchejte. Můžete dochutit medem, citronem nebo sirupem.
Tradiční způsob: Do ideálně čajové misky si připravte 2g čaje a zalijte 70 ml vody o teplotě 70 °C (pokud ji zalijete vroucí vodou, zničí se všechny zdravé látky). Poté rozšlehejte směs bambusovou metličkou do husté pěny.
TIP: prášek lze použít i při pečení nebo jako přísadu do vašeho oblíbeného smoothie.
Do kdy zelené zlato v prášku spotřebovat?
Důležité je vědět, že jakmile otevřete balení čaje matcha, je třeba ho spotřebovat do 2 měsíců, jinak začne ztrácet svoji krásně zelenou barvu a chuť. Doporučujeme proto raději čaj kupovat v menším množství, a pro zachování čerstvosti skladovat v hermeticky uzavřené nádobě v lednici. Oproti ostatním zeleným čajům je tedy mnohem náchylnější na vliv okolí.