Ať už jste nedávno přešli na bezlepkovou dietu, nebo jen máte rádi léčivé rostliny, určitě jste se už setkali s pohankou. Své místo mezi bylinnými čaji si v poslední době vydobyl i pohankový čaj, anglicky buckwheat tea. Čím je pohanka jedinečná a jaké jsou její účinky se dozvíte v následujících řádcích.
Obilovina? Ale kdeže
Vypadá to jako obilovina, používá se mimo jiné k pečení chleba nebo výrobě těstovin, je nositelem mnoha kvalit běžných obilovin, ale obilovina to není. Odpověď na tuto hádanku vás zřejmě nepřekvapí – je to pohanka. Díky svým vlastnostem a podobnosti se skutečnými zrny (například pšenice) se často využívá při pečení. Jde ale o pseudocereální rostlinu, která patří do čeledi rdesnovitých (jako rdesno nebo šťovík). Díky tomu je dobrým doplňkem stravy u bezlepkové diety.
Svůj původ má v oblasti Himalájí, odkud jí do Evropy ve 13. století přivezli tatarští bojovníci. Lidé je nazývali pohany, a možná právě proto dostala rostlina tento název. Postupně se stala součástí evropské kuchyně, ale oblíbenější zůstává stále v zemích jako Indie a Čína, kde se používá především při vyčerpanosti, únavě a pro rekonvalescenci. Jelikož pohankové slupky dobře drží teplo, je dnes běžnou součástí hřejivých polštářků.
Buckwheat tea
Pohankový čaj se vyrábí ze semen rostliny, a jelikož je nízkokalorický, je ideální náhradou pro nápoje s vysokým obsahem cukru nebo sladidel díky své nasládlé, lehce oříškové chuti. Pije se ovšem nejen pro požitek, ale i pro zlepšení zdraví. Pohankový čaj má totiž narozdíl od kalorických nápojů pozitivní vliv na lidské tělo a pomáhá tak při hubnutí. To platí například i o zeleném čaji. Oproti němu ale obsahuje pohankový čaj mnohem méně kofeinu, což někteří jistě ocení.
Pohankový čaj si můžete připravit doma. Stačí zalít jednu lžičku pohanky vroucí vodou (asi 250 ml) a nechat 10 minut odstát. Po scezení je nejlepší čaj vypít čerstvý. Pro docela jinou, intenzivnější a dost možná i lepší chuť je lepší zvolit směsi, jako například Richard Buckwheat tea. Ten je vyrobený z vybraných pohankových zrn a vytváří tu nejlepší možnou chuť. Jednu čajovou lžičku zalijte 250 ml vody o teplotě 90°C. Podle chuti pak nechte 2-4 minuty louhovat, sceďte a vychutnejte si výborný čaj.
Na imunitu i otoky
Pohanka je tedy dobrý společník při bezlepkové dietě a snaze zhubnout. Má také vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, a tudíž může alespoň částečně zastoupit ve stravě maso. Kromě těchto praktických důvodů se ale pohanka doporučuje i kvůli obsahu důležitých látek. Mezi ně patří například železo, selen nebo vitamín E. Ty jsou dobrými antioxidanty a pomáhají zlepšit imunitu těla.
Pohankový čaj pomáhá při řešení problémů s otoky nebo záněty. Kromě toho je prospěšný také pro ženy v období menopauzy, a pomáhá při problémech se zánětlivými stavy, jako je kolitida nebo zánět tlustého střeva. Její složení pak přirozeně zvyšuje pružnost cévních a žilních stěn, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozšiřuje cévy.
Teď už jen zbývá si pohankový čaj uvařit a vypít jej s vědomím, že kromě lehké a dobré chuti pomáhá celému tělu.