Káva

Cold brew: káva, co se louhuje za studena

Poznejte kávu cold brew a v létě už nebudete pít nic jiného!

Je léto, venku 30 °C ve stínu, a vy máte tradičně chuť na dobrý kafe, ale při pomyšlení na horký nápoj se potíte až za ušima. Obvyklý scénář, který zná snad každý... ALE, máme řešení! Objevte kávu louhovanou za studena, která je na horké letní dny přímo stvořená. Nápoj zvaný Cold brew si zamilujete i vy.

Co je Cold Brew Coffee?

Káva „vařená“ za studena, známá jednoduše jako cold brew je nápoj vyrobený namáčením čerstvě mleté kávy ve vodě o pokojové teplotě po dobu 12 až 18 hodin (někdy dokonce až 24 hodin). Poté se sedlina scedí a káva se nechá schladit. Behěm dlouhého louhování se z kávy extrahuje chuť spolu s kofeinem, a vznikne tak velmi bohatý nápoj s výraznou chutí a energizujícím účinkem. Podávat jej lze jen tak, na ledu nebo zředěný s vodou. Pokud pijete svůj šálek kávy s mlékem, smetanou či cukrem, směle je přidejte i do cold brew.

Co se týče chuti, každý milovník cold brew pozná rozdíl mezi horkou kávou a tou za studena louhovanou po prvním doušku. U kávy připravené za studena je chuť mnohem jemnější a hladší. Neobsahuje tolik kyselých tónu, jelikož nižší teplota vody nenastartuje v kávě chemické procesy, které kyselost způsobují. Díky tomu je káva louhovaná za studena spíše sladší, čokoládově hořká, a případně s náznaky karamelu.

Kávu cold brew si připravíte i doma! Stačí kávu namletou na střední tloušťku zalít studenou vodou a nechat někde na stole louhovat 8-12 hodin.

Jak na nejlepší cold brew

K přípravě kávy za studena je potřeba pouze studená voda nebo voda o pokojové teplotě. Dále budete potřebovat čerstvě namletou kávu a vhodnou nádobu, jako je hrnec, džbán nebo sklenice. Cold brew lze také připravovat ve french pressu nebo ve speciálních kávovarech určených přímo pro přípravu za studena.

Prvním krokem je smíchat vodu a kávu ve specifickém poměru, který se bude lišit podle chuti a způsobu použití hotového nálevu. Běžné hmotnostní poměry vody a kávy se pohybují přibližně od 4:1 do 10:1. Pro začátek si zkuste připravit koncentrovanější nálev. Použijte 16 uncí (450 g) vody a 3 unce (85 g) kávy. Louh nechte stát zakrytý po dobu 12 až 18 hodin, podle toho, jak silnou kávu budete chtít. Po uplynutí zvolené doby sceďte kávu přes filtr, vychlaďte, a před podáváním jí můžete naředit studenou vodou v poměru 1:1. Kávu ale nelouhujte v lednici. Ačkoli to nemá negativní vliv na samotný nápoj, celý proces by se zpomalil.

Jakou kávu použít?

Vesměs jakoukoliv, kterou byste si připravili s horkou vodou. Káva louhovaná za studena má obvykle těžší, čokoládovou chuť s nízkou kyselostí, a proto jsou dle některých baristů vhodnější kávy, které jsou přirozeně hořké a málo kyselé. Nejčastěji jsou to středně tmavě až tmavě pražené zrna z Jižní a Střední Ameriky.

Pokud jste si teď povzdechli zklamáním, protože preferujte právě kávy s ovocným, kyselejším profilem, máme dobou zprávu. I světle pražené kávy a kávy s naturální kyselostí můžou zazářit jako cold brew. Doporučujeme je ale pít pouze vychlazené nebo s ledem. Naopak k tmavě praženým, hořkým kávám dobře ladí i cukr, smetana nebo mléko. Rozhodující je samozřejmě také poměr vody a kávy, hrubost mletí zrn a kvalita vody. Pamatujte, že váš šálek kávy je z 98 % tvořený právě vodou, proto je vhodné volit takovou, kterou byste vypili i samotnou. Vodu z kohoutku v našich oblastech lze použít, lepší ale bude filtrovaná nebo kojenecká.

Cold brew a koncentrát cold brew

Zní to téměř stejně, ale je mezi nimi důležitý rozdíl. Cold brew koncentrát se co do postupu připravuje stejně, je ale mnohem silnější. Dosáhnout vyšší síly lze použitím více kávy, menšího množství vody (nejčastěji) nebo jemnějším mletím zrn. Koncentrát se pak těsně před podáváním ředí studenou vodou na požadovanou sílu. Výhodou ale je, že pokud k louhování použijete méně vody, budete potřebovat menší nádobu, a ta zabere míň místa.

Ledovo vychlazené cold brew je dokonalým požitkem v těchto vedrech. Navíc obsahuje míň kyselých tónů a podobá se spíše hořké čokoládě.
Někdy se připravuje cold brew i ve formě koncentrátu, který se pak těsně před podáváním ředí studenou vodou.

Fakta o cold brew:

  • trvanlivost po vylouhování je 7-10 dní v lednici
  • káva z nádoby, na které se už udělaly usazeniny z předešlého louhování se obvykle kazí rychleji a chutná hůř
  • lze připravit i pomocí french pressu. Z kávy se ale můžou uvolnit nepříjemné oleje a jemně mletá zrnka, která kazí požitek z tohoto nápoje. Naštěstí však stačí kávu prefiltrovat přes filtrovací papír a vše je zachráněno
  • má většinou víc kofeinu než překapávaná káva, rozdíl ale není nijak zásadní

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *