Káva

Jedno espresso prosím! Aneb jak si správně objednat různé druhy kávy v kavárně.

Umíte si správně objednat různé druhy káv? Přesvědčte se v článku

Každý z nás si určitě rád sedne do útulné kavárny, ať už sám nebo s přáteli, a dá si šálek dobré kávy s něčím sladkým na zub. Víte ale, jak si správně objednat jednotlivé druhy kávy tak, aby na vás obsluha nezírala jako na mimozemšťana, správně vás pochopila a vy jste dostali přesně to, co jste chtěli?

Často se totiž stává, že název nápoje vyslovujeme špatně nebo pod ním očekáváme něco úplně jiného, a číšník nebo servírka nám pak s úsměvem přinesou přený opak toho, co jsme mínili. Právě proto jsme si pro vás připravili jednoduchý přehled základních kávových nápojů, které najdete snad v každé kavárně u nás. Možná i zkušený "kavárenský povaleč" se dozví něco nového, a hlavně už nebude hrozit žádné faux pas!

Různé druhy kávy. Víte jak si objednat kávu v kavárně?
Druhy kávy; Zdroj: https://kavarna.4home.cz/

"Pravé kávy" bez zbytečností

Čisté kávy, které lze doplnit vodou nebo kapkou mléka

Jedno presso prosím!

Espresso [čteme espreso] je jen jedno. Není žádné piccolo, malé nebo velké espresso, a hlavně - žádné expresso! Tento nápoj vznikl na začátku 20. století a stal se nejoblíbenějším nápojem světa. Podle mnohých je na espresso nejlepší směs kávy arabiky a robusty (v poměru 80:20). Pokud si tedy objednáte espresso, dostanete v každé správné kavárně 30 ml poctivé kávy. Pokud však řeknete presso, bez toho malého krátkého písmenka na začátku, dostanete v lepším případě 30 ml kávy do 60-90ml hrnku s konvičkou horké vody - neboli (espresso) lungo [čteme lungo]. V tom horším případě vám do šálku nechají prokapat 60 ml kávy, která bude spálená, kyselá, nebude se dát pít a ještě vás z něj bude bolet hlava, protože v něm bude větší obsah kofeinu.

Je zde ještě třetí možnost - že vám horkou vodu nalijí rovnou do šálku a naúčtují vám tzv. Americano [čteme amerikáno]. Podle legendy vznikl název "Americano“ za druhé světové války, kdy americkým vojákům nechutnalo silné espresso, a proto si ho ředili větším množství vody. Je to vlastně espresso doplněné horkou vodou pro zvýšení jeho objemu v poměru 1:5

Připravuje se dvěma způsoby:

  1. espresso dolijeme horkou vodou,
  2. připravíme espresso přímo do horké vody.

POZOR: V žádném případě nesmí celý objem vody protéct přes páku kávovaru, jelikož tímto způsobem vznikne nepitelná tekutina, která obsahuje hořké dřevité látky a velké množství kofeinu.

Když si objednáte espresso, dostanete malou kávu o velikosti 30 ml. Přiobjednat si můžete mléko.
Espresso (zdroj: https://www.apspotrebice.cz/)
Lungo (zdroj: https://kavickari.sk/)

Druhy kávy jen pro silné povahy: doppio

Pokud je pro vás klasické espresso malé a chcete si dát větší a silnější šálek kávy, pak si objednejte Doppio [čteme dopio]. Dostanete dvojnásobné množství kávy a dvojnásobné množství vody, tedy 60ml stejně poctivé kávy jako u espressa. Tento druh nápoje je také někdy označován jako “double shot[čteme dabl šot]. Nejčastěji se Doppio servíruje do cappuccinového 150 ml šálku nebo do šálku na lungo.

Pijte kávu jako Italové - dejte si ristretto

Tento způsob pití kávy pochází z jižní Itálie, a to přesně ze Sicílie. Název ristretto [čteme ristreto] v překladu znamená “zkrácený“. V těchto končinách je ristretto, také caffé basso, nejoblíbenějším druhem kávy, jelikož má ze všech kávových nápojů nejsilnější chuť.  K této mini verzi se lidé uchylují hlavně kvůli vysokým teplotám, jelikož bylo potřeba zmenšit nápoj, aby při pití nedocházelo ke zvyšování teploty organismu. Připravuje se ze stejného množství kávy jako espresso, je ho však méně, a to 20-22 ml. Někdy je mylně nazýváno jako piccolo, což sice znamená italsky "malý", ale v Itálii byste spíš někoho urazili, než si dali kávu.

A jak je možné, že takových káv Italové vypijí i 10 denně a nedostanou srdeční zástavu z kofeinu? Jednoduše. Při přípravě ristretta je káva tlaku a teplu vystavená pouze velmi krátce - méně než 11 vteřin. Za tuto dobu se z ní stihne uvolnit jen zlomek kofeinu. Na druhou stranu chuť je velmi koncentrovaná, a tedy i neobyčejně výrazná.

Ristretto nebo café basso. Hlavně si neobjednávejte piccolo.
Ristretto (zdroj: https://g.cz/)

Mléčné kávy

Kávové nápoje s větším množstvím mléka

V současné době jsou jednou z nejoblíbenějších variant kávové nápoje s mlékem. U těchto variant je vždy základem Espresso nebo Doppio doplněné buď horkým mlékem, nebo mléčnou pěnou. Výsledná kvalita nápoje vedle samotné kávy také závisí na tučnosti a kvalitě mléka. Bohužel (a pro někoho naštěstí) vytvoříme nejkvalitnější mléčnou pěnu z plnotučného mléka.

Espresso macchiato

Pokud máte rádi silnou chuť kávy s kapkou mléka, je pro vás skvělou volbou espresso macchiato [čteme espreso makjáto]. V případě, že si tento nápoj objednáte, dostanete klasické espresso doplněné trochou mléčné pěny. Samotná pěna je zde pouze na zjemnění kávy a ani zdaleka se nepodobá cappuccinu nebo caffé latté.

V překladu slovo macchiato znamená “skvrnitý" nebo "tečkovaný“. Vyšlehané mléko totiž v kávě vytvoří opravdu pouze bíle tečky a nezbarví jej celé.

POZOR: Slovo macchiato se, stejně jako u Latte Macchiato, čte správně makjáto. Často ho vyslovujeme nesprávně jako machjáto, makiáto nebo mačijáto.

zdroj: https://thelittlestcrumb.com/

Cappuccino s latté art

Latte art (zdroj: freepik.com)

Cappuccino [čteme kapučíno] patří jednoznačně mezi nejoblíbenější kávové nápoje vůbec. Číšnici z něj však mají často noční můry, protože je velmi těžké na přípravu. Základem je 30 ml espressa doplněné 60 ml teplého mléka a 60 ml pěny. Celkový objem nápoje je tedy 150 ml.

Můžete se setkat se dvěma variantami pěny:  

  • v původní receptuře najdete v cappuccinu 2 cm vrstvu pěny na mléce,
  • v moderní receptuře se doplňuje tzv. mikropěnou, které je jemnější a více provázaná s mlékem.

Cappuccino bylo konzumováno v Itálii již od počátku 20. století. Jeho popularita ale významně vzrostla až v době po druhé světové válce. Svoji oblibu si drží dodnes, zejména u žen.

S cappuccinem se pojí také latte art - doslova "mléčné umění". Jsou to hnědo-bílé obrázky, které vám obvykle barista nakreslí na vrch této kávy. Jen abyste věděli - tyto "kresbičky" jsou hotovým uměním a naučit se nakreslit labuť se rovná hektolitrům vylitého mléka a litrům kávy. Chytřejší použijí pro výuku kakao, s kterým se ale pracuje o něco hůř. Proto když příště v kavárně nedostanete cappuccino s Monou Lisou, nebuďte rozzlobení ani zklamaní.

Caffe latté / Caffe latté macchiato

Caffé latté má oproti cappuccinu větší objem, a to více než 250 ml, a méně pěny. Základem je pořád espresso, ale caffé latté obsahuje více mléka. V Itálii tento nápoj vznikl jako varianta kávy pro děti. (Ano, čtete správně - káva pro děti...)

Latté macchiato [čteme laté makjáto]: Je verze caffé latté, která se však liší technikou přípravy. Do sklenice se nejdříve naleje mléko, které je napěněné do mikropěny. Poté se asi během půl minuty mléčná pěna oddělí od mléka a utvoří na povrchu pevnější vrstvu. Espresso se nalévá jako poslední a vytváří tak na povrchu pěny charakteristickou hnědou skvrnu.

Věděli jste, že: Pokud si v Itálii objednáte latté, dostanete obyčejnou sklenici mléka? Proto nikdy nezapomínejte přidat slovo caffé! Nebo si objednávejte macchiato.

Hladké bílé, to je flat white

Jedná se o mléčnou variantu kávy pro ty, kteří mají rádi silnější chuť kávy, ale zároveň si potrpí na jemnou kombinaci mléka a mléčné pěny. Základem flat white [čteme flet vajt] jsou dvě espressa – tedy Doppio, které se doleje teplým mlékem s pěnou. Celkový objem nápoje je podobný jako u cappuccina. V České republice není zatím až tak rozšířené a známé, proto jej v běžných kavárnách najdete jen zřídka. V těch modernějších se již zařadilo do stálé nabídky.

Zdroj: https://www.lazenskakava.cz/

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *