Káva

VELKÝ PŘEHLED: ledová káva 10krát jinak

Velký přehled základních druhů ledových káv

Je v tom led a je v tom káva, to musí být ledová káva! No a nebo taky Frappé... Nebo Iced Latté... Nebo Espresso affogato... Tak jednoduchá úvodní rovnice tedy nejspíš nebude. Kdo se v tom má ale vyznat? Po přečtení následujících řádků už budete přesně vědět, co si na letní zahrádce objednat, a v čem se kávová osvěžení liší.

Espresso na ledu

Nejjednodušší ledová káva - klasické espresso podávané na ledu a často s trochou mléka. Oproti ledové kávě obsahuje míň vody (pouze u espressa běžných 30 ml) a o poznání méně mléka, a proto je také mnohem výraznější. Ve známé kavárně se zeleným logem tento nápoj nazývají ledovým třepaným espressem, jelikož espresso se před podáváním protřepe s ledem a cukrem.

Když si espresso na ledu objednáte v běžné kavárně, obvykle vám přinesou průhlednou skleničku velikosti whiskovky naplněnou ledem a 30 ml kávy. Na vyžádání vám číšník nebo servírka přidají také malou konvičku s mlékem. Minimalistické, ale účel osvěžit splní.

Nejzákladnější ledová káva espresso na ledu
Zdroj: www.freepik.com

Espresso tonic

V posledních letech si k nám našel cestu také nápoj zvaný espresso tonic, který se zrodil v roce 2007 ve švédské kavárně Koppi Roasters v Helsingborgu. Asi není žádným překvapením, že tato ledová káva obsahuje espresso nebo doppio, tedy 30 ml (případně 60 ml u doppia) kávy a tonic. Překvapivý možná ale je fakt, že vznikl náhodou, když se skupina přátel potřebovala po dlouhé noci postavit zpět na nohy. Samozřejmě je napadla káva, ale chtěli si ji něčím zjemnit a dochutit. Po ruce toho moc nebylo, a tak použili tonic a led. Kávový drink se rychle rozšířil po celé Skandinávii, a nedlouho poté se dostal i do Evropy.

Jeho příprava je jednoduchá: potřebujete středně velkou skleničku (cca 350 ml), pár kostek ledu, kávu, tonic a přidat můžete plátek citronu. Skleničku naplňte ledem, nalijte zhruba do poloviny tonic, a pak pomalu vlijte kávu. Pokud budete trpěliví a kávu budete na led nalívat opravdu pomalu, tekutiny se nepromísí.

Espresso tonic vypadá velmi efektně, avšak co se týče jeho chuti, názory se rozcházejí. Někomu hořce i kysele chutnající drink přijde příjemně osvěžující, a v létě nic jiného nepije, ale někdo k němu ani nečichne. Mnozí zkouší obyčejný tonic vyměnit za různé ochucené varianty, jako je růžová, zázvorová nebo citrónová. Můžete si jej také dosladit, nejlépe sirupem. Dobrou volbou je například bezinkový, kokosový, rybízový nebo višňový. Silnější povahy jej můžou také korunovat kapkou ginu.

Ledová káva espresso tonic s obyčejným tonicem
Zdroj: www.freepik.com

Espresso affogato

Affogato znamená v italštině utopený. Tento nápoj představuje něco mezi kávou a dezertem. Rovněž se servíruje do středně velké, nejčastěji whiskové skleničky. Místo kostek ledu se ale prvně naplní kopečkem smetanové zmrzliny, která se přelije horkým espressem.

Dalo by se říct, že se spíš jí než pije, což záleží na tom, jak rychlí při konzumaci jste. Sladká zmrzlina zjemňuje chuť hořkého espressa a zároveň jej ochucuje a ochlazuje. Pokud v kavárně přemýšlíte, ze kterého dezertu budete mít nejmíň výčitek, rozhodně doporučujeme sáhnout po espressu se zmrzlinou.

Dezertní káva se zmrzlinou espresso affogato
Espresso s vanilkovou zmrzlinou Zdroj: www.freepik.com
Dezertní káva se zmrzlinou espresso affogato
Espresso s oříškovou zmrzlinou Zdroj: www.freepik.com

Ledová káva / Ledová káva se zmrzlinou

Ledová káva se zmrzlinou ve vysoké sklenici

Ledová káva se zmrzlinou se od espresso affogato ani tak neliší složením, jako se liší velikostí. Obsahovat by měla kopeček poctivé vanilkové zmrzliny ve spodu vysoké sklenice, lungo (více přiblíží článek o základních druzích kávy v kavárnách) a šlehačku. Ta může být ještě posypaná skořicí, sypáním nebo přelitá topingem.

Zmrzlina kávu postupně ochladí, osladí a šlehačka zjemní její texturu. Také ji lze považovat za jakýsi druh dezertu, který si v létě objednáte téměř v každé restauraci či kavárně s vanilkovou zmrzlinou. Obyčejná ledová káva je pak logicky bez zmrzliny, ale složení je jinak stejné.

Frappé. Nebo Frappucino?

Tento původně řecký nápoj vznikl tak říkajíc z nouze na veletrzích, kde byl představen Nesquick (sladký nápoj pro děti podobný našemu Granku). Ten se míchal v shakeru s mlékem. Dimitris Vakondios, který stánek obsluhoval, si potřeboval dát svou instantní kávu, ale neměl k dispozici horkou vodu.

Vzal tedy led, studenou vodu a kávový prášek, a smíchal je v shakeru, který byl původně určen pro dětský sladký nápoj. Po protřepání se k jeho vlastnímu překvapení ledová káva zpěnila a ztuhla. Frappe se okamžitě rozšířilo po celém Řecku a oblibě se tešilo i na Kypru. Časem byla receptura modifikována a dnes se místo vody používá spíše mléko a led, a místo instantní kávy vám v každé dobré kavárně připraví frappe z klasického espressa.

Možná znáte také pojem Frappucino. Tento nápoj nemusí být nutně připraven z kávy, jelikož se připravuje napěněním milk shaků různých příchutí a v různých kombinacích s dalšími surovinami, jako jsou sladké topingy či sirupy. Jsou tedy většinou bezkofeinové, ale na druhou stranu kaloricky téměř zastoupí celé jedno jídlo.

Ledové frappe s mléčnou pěnou
Frappe s čepičkou z mléčné pěny
Frappucino se šlehačkou a čokoládovým topingem
Frappucino se šlehačkou, topingem a sladkým čoko sypáním Zdroj: www.freepik.com

Iced latte macchiato aneb latte na ledu

Latte na ledu či ledové latte, jak mu říkáme v Česku, je obdobou obyčejného latte macchiato a podobně se i připravuje. Vysokou skleničku nejdříve naplníme kostkami ledu, nalijeme mléko vyšlehané horkou tryskou, a nakonec pomalu vlijeme espresso. Nevýhodou této přípravy je, že kvůli horkému mléku a kávě se ledové kostky rychle rozpustí a naředí tak celý nápoj.

Mléko lze ale napěnit i zastudena, i když výsledná struktura bude trochu jiná. Postačí vám french press, šlehač na mléko (například ze švédského řetězce s nábytkem) nebo barmanský shaker. Příprava je velmi jednoduchá, jak se můžete přesvědčit na tomto videu. Výsledná ledová káva pak vypadá opravdu skvěle.

Ledové latte s karamelem
Ledové latte s karamelem

Nitro coffee

Tento až poněkud děsivý název skrývá neméně děsivě znějící překlad – káva s dusíkem. Podívejme se ale na tohoto „strašáka“ blíže.

Vyrobit dobrou nitro kávu zabere několik dní. Zrna se nejdříve musí specificky upražit. Vhodnější jsou kávy s přirozenou ovocností a svěží chutí. Káva se pak louhuje za studena (cold brew) několik hodin, čím vznikne silný koncentrát. Ten se nakonec nasytí dusíkem.

Důvodem, proč to celé dáva smysl jsou fyzikální vlastnosti dusíku. V kontaktu s tekutinou funguje jako zahušťovadlo, které dává za studena louhované kávě krémovou texturu a příjemnou sladkost. Navíc pozdvihne chuť a plnost kávy v ústech. Proto jde o zajímavou letní alternativu, když už vás omrzí jiná ledová káva.

nitro káva sycená dusíkem
Zdroj: www.freepik.com

Mazagran

Mazagran ledová káva s citrónem
Zdroj: www.freepik.com

Tento zejména letní kávový drink lze považovat za první ledovou kávu vůbec, a objevila se v Alžírsku. Byl to studený, slazený kávový nápoj, který dle některých zdrojů vynalezla francouzská armáda během bitvy u města Mazagran ve 40. letech 19. století. Když došlo mléko, přidávali si vojáci do kávy více vody, a také se kvůli vysokým teplotám rozhodli pít ji studenou. Ostatním vojákům poblíž Mazagranu, podle kterého získal nápoj svůj název, byl také podáván druh kávy z kávového sirupu smíchaného s vodou.

V průběhu let získal mazagran v různých zemích své specifické obměny. V Rakousku obsahuje kostku ledu a panáka rumu, a pije se takzvaně na ex! V Portugalsku se podává s plátkem citronu. Ve Vietnamu ho podávají silné, se slazeným kondenzovaným mlékem vychlazeným na ledu. A v našich českých obchodech můžete narazit alternativu v plechovce s názvem Mazagrande. Nápoj kombinuje kávu a perlivou limonádu.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *