Těžké a extrémně sladké dezerty k létu moc nejdou... Naopak svěží buchty s kyselou chutí se k horkým dnům hodí skvěle. A rebarborová buchta je přesně taková! Inspirujte se naším receptem, který zvládne skutečně každý.
Dobrou chuť!
Budete potřebovat
Na těsto:
- 75 g cukru krupice
- 225 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
Na náplň:
400 g rebarbory
165 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu (volitelné; lze použít vanilkový cukr)
Na posýpku:
225 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
150 g studeného másla
Rebarboru zasypeme cukrem a promícháme.
Rovnoměrně ji rozprostřeme na předpečené těsto.
Posypeme drobenkou z mouky, cukru a másla a pečeme dozlatova.
Postup
- Elektrickou troubu předehřejeme na 180 °C. Pokud používáte horkovzdušnou, nastavte teplotu na 160 °C.
- Ve středně velké misce ručně nebo pomocí stěrky smícháme připravený krupicový cukr, hladkou mouku spolu s kypřícím práškem, vejce a rozpuštěné máslo. Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud nemá konzistenci plastelíny.
Formu, případně malý plech, s rozměrem 20×30 cm vyplníme papírem na pečení. Těsto prsty roztlačíme na dno formy přibližně na tloušťku 2 centimetrů a dáme péct na 20 minut. - Rebarboru očistíme. Nožem sloupneme jemnou slupku na povrchu, podle video-návodu níže.
- Nakrájíme ji na kostky a posypeme krupicovým cukrem. Přidáme vanilkový extrakt, dobře promícháme a necháme chvilku odstát.
- Hrubou mouku smícháme s krupicovým cukrem. Studené máslo nakrájíme na kostky a prsty zpracujeme s moukou a cukrem. Pokud by bylo máslo moc změklé, bude se nám špatně dělat posypka.
- Na předpečené těsto rovnoměrně rozprostřeme připravenou rebarboru s cukrem a bohatě zasypeme drobenkou.
- Dáme znovu péct - ještě asi na 35-40 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Fakta o rebarboře:
- je to zelenina, která se používá jako ovoce
- pochází z Tibetu
- dá se jíst syrová - její chuť je svěží, kyselá
- měla by se sklízet jen od května do konce června, později se v ní zvyšuje množství kyseliny šťavelové
- není vhodná k pravidelné konzumaci
- dobře ladí s jablky a s jahodami
Dobrou chuť!