Blog

RECEPT: Svěží rebarborová buchta s drobenkou

RECEPT: letní rebarborová buchta s drobenkou

Těžké a extrémně sladké dezerty k létu moc nejdou... Naopak svěží buchty s kyselou chutí se k horkým dnům hodí skvěle. A rebarborová buchta je přesně taková! Inspirujte se naším receptem, který zvládne skutečně každý.

Dobrou chuť!

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 75 g cukru krupice
  • 225 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 400 g rebarbory

  • 165 g cukru krupice

  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné; lze použít vanilkový cukr)

Hotová rebarborová buchta bez kynutí a bez oleje

Na posýpku:

  • 225 g hrubé mouky

  • 100 g cukru krupice

  • 150 g studeného másla

Rebarboru očistíme a posypeme krupicovým cukrem.

Rebarboru zasypeme cukrem a promícháme.

Připravenou rebarborou rovnoměrně posypeme předpečené těsto.

Rovnoměrně ji rozprostřeme na předpečené těsto.

Nakonec zasypeme drobenkou a rebarborovou buchtu pečeme dozlatova asi půl hodiny.

Posypeme drobenkou z mouky, cukru a másla a pečeme dozlatova.

Postup

  1. Elektrickou troubu předehřejeme na 180 °C. Pokud používáte horkovzdušnou, nastavte teplotu na 160 °C.
  2. Ve středně velké misce ručně nebo pomocí stěrky smícháme připravený krupicový cukr, hladkou mouku spolu s kypřícím práškem, vejce a rozpuštěné máslo. Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud nemá konzistenci plastelíny.
    Formu, případně malý plech, s rozměrem 20×30 cm vyplníme papírem na pečení. Těsto prsty roztlačíme na dno formy přibližně na tloušťku 2 centimetrů a dáme péct na 20 minut.
  3. Rebarboru očistíme. Nožem sloupneme jemnou slupku na povrchu, podle video-návodu níže.
  4. Nakrájíme ji na kostky a posypeme krupicovým cukrem. Přidáme vanilkový extrakt, dobře promícháme a necháme chvilku odstát.
  5. Hrubou mouku smícháme s krupicovým cukrem. Studené máslo nakrájíme na kostky a prsty zpracujeme s moukou a cukrem. Pokud by bylo máslo moc změklé, bude se nám špatně dělat posypka.
  6. Na předpečené těsto rovnoměrně rozprostřeme připravenou rebarboru s cukrem a bohatě zasypeme drobenkou.
  7. Dáme znovu péct - ještě asi na 35-40 minut, dokud drobenka nezezlátne.

Fakta o rebarboře:

  • je to zelenina, která se používá jako ovoce
  • pochází z Tibetu
  • dá se jíst syrová - její chuť je svěží, kyselá
  • měla by se sklízet jen od května do konce června, později se v ní zvyšuje množství kyseliny šťavelové
  • není vhodná k pravidelné konzumaci
  • dobře ladí s jablky a s jahodami

Dobrou chuť!

Sdílet článek:

On Key

Přečtěte si naše poslední články

Z plantáže až do hrnku

Z plantáže až do hrnku

Káva, jeden z nejoblíbenějších nápojů světa, oslavuje svůj mezinárodní den 1. října. Tento den připomíná nejen její chuť a vůni,

Košík