Kdo by se občas rád nezakousl do něčeho sladkého. Možná až nezdravě sladkého. Přinášíme vám skvělé recepty na sladké dezerty, které by se bez čaje nebo kávy neobešly!
Mini cheesecaky s čajem Earl grey a borůvkami
Budete potřebovat:
- 280 g měkkého sýru (např. mascarpone nebo Philadelphia)
- 125 g rozdrcených sušenek
- 1 lžíce citronové kůry
- 40 g rozpuštěného másla
- 4 plátky želatiny
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček čaje Earl Grey
- 100 g krupicového cukru
- 125 g čerstvých borůvek
Jak postupovat:
Korpusy: Rozložte na plech 8 kulatých kovových formiček o průměru asi 6 –7 cm. Smíchejte drcené sušenky, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Rozdělte směs do formiček a pevně ji upěchujte. Zatím co budete připravovat náplň, nechte je pořádně vychladit.
Náplň: Namočte želatinu do mísy studené vody, dokud nezměkne, pak ji nechte dobře okapat. Mezitím v malém rendlíku ohřejte 75 ml smetany ke šlehání. Přiveďte ji téměř k varu a dejte do ní sáček s čajem. Nechejte asi 10 minut louhovat a pak sáček vyndejte. Přidejte namočenou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. (Možná bude potřeba smetanu trochu přihřát.) Ušlehejte zbylou smetanu dotuha. Smíchejte dohromady měkký sýr a cukr do hladké směsi. Postupně do sýrové směsi zašlehejte čajovou směs želatiny se smetanou a nakonec opatrně vmíchejte šlehačku. Jemně do směsi vmíchejte asi tři čtvrtiny borůvek. Nechte směs lehce zhoustnout, aby se v ní borůvky udržely, a poté ji rozdělte do kulatých formiček. Dejte na 3 hodiny vychladit.
Na ozdobu: těsně před podáváním teplým mokrým hadříkem formičky lehce zahřejete a pak dortíky vytlačte zdola nahoru. Ozdobte každý cheesecake zbývajícími borůvkami a máte hotovo!
(Další podobné recepty: www.philly.cz)
Trubičky s kávovou náplní
Na krém:
- 1 vejce
- 70 g cukru krupice
- 2 lžičky instantní kávy
- 2 lžíce kávového likéru
- 250 g másla
Na trubičky:
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- špetka jedlé sody
- 100 g rozehřátého medu
- 2 malé žloutky
- 2 lžíce mléka
- sádlo nebo tuk na promazání kovových trubiček
Na dokončení:
- 100 g čokolády na vaření
- cca 1 lžíce ztuženého tuku na polevy
Postup přípravy:
- Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a instantní kávou do zhoustnutí, zchladíme, přišleháme kávový likér a změklé máslo. Připravený krém odložíme do chladu.
- Mouku prosejeme s cukrem a sodou, přimícháme med, žloutky a mléko. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme je v chladu alespoň jeden den odležet.
- Troubu předehřejeme na 180 °C, trubičky menšího průměru cca 1–2 cm namažeme sádlem. Těsto vyválíme dotenka, nakrájíme na čtverečky, navineme na trubičky a pečeme asi 6–7 minut.
- Upečené a vychladlé trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku krémem, odložíme do chladu.
- Vychlazené trubičky namáčíme z obou stran v rozehřáté čokoládě promíchané se ztuženým tukem. Odkládáme je na pečicí papír, necháme zatuhnout a chladíme dalších 24 hodin.
(Zdroj: www.idnes.cz)
Kávová Panna Cotta
Budete potřebovat:
- 400 ml smetany ke šlehání (min. 35%)
- 75 ml mléka
- 100 g třtinového cukru
- 50 ml espressa (z 1 a 1/2 lžičky kávy)
- 3 plátky želatiny
- studená voda
Kávová želé vrstva:
- 100 ml silného espressa
- lžíce třtinového cukru
- 1 plátek želatiny
- (volitelné: 1 lžička rumu)
Postup přípravy:
- Želatinové plátky dáme do studené vody a necháme bobtnat (5 – 10 minut). Uvaříme 50ml silné kávy (například Excelsior Espresso) a připravíme si skleničky nebo mističky, do kterých budeme směs nalévat.
- V hrnci smícháme smetanu, mléko, cukr a připravenou kávu. Vše pomalu vaříme na středním plameni za občasného míchání. Přivedeme k varu a odstraníme z plotny.
- V ruce důkladně vyždímáme želatinové plátky a vmícháme do teplé kávové směsi. Mícháme dokud se plátky kompletně nerozpustí a naléváme do připravených skleniček. (Tento objem vystačí cca na 6 malých skleniček.)
- Skleničky s panna cottou dáme chladit minimálně na 3 hodiny.
Želé vrstva:
- Želatinový plátek necháme nabobtnat ve studené vodě a uvaříme dalších 100ml silné kávy.
- V ještě horké kávě rozpustíme lžíci cukru (a lžičku rumu). Důkladně vyždímáme želatinový plátek a zamícháme do teplé kávy.
- Na ztuhlou panna cottou nalejeme trochu vzniklé směsi a necháme znovu ztuhnout alespoň hodinu.
(Zdroj: www.bakesofjane.cz)
Líbí se Vám tyto recepty? Vyzkoušejte i další. Najdete na našem blogu v kategorii recepty!