Blog

Sladké recepty, do kterých čaj či káva prostě patří

recepty

Kdo by se občas rád nezakousl do něčeho sladkého. Možná až nezdravě sladkého. Přinášíme vám skvělé recepty na sladké dezerty, které by se bez čaje nebo kávy neobešly!

Mini cheesecaky s čajem Earl grey a borůvkami

Budete potřebovat:

  • 280 g měkkého sýru (např. mascarpone nebo Philadelphia)
  • 125 g rozdrcených sušenek
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 4 plátky želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček čaje Earl Grey
  • 100 g krupicového cukru
  • 125 g čerstvých borůvek

Jak postupovat:

  1. Korpusy: Rozložte na plech 8 kulatých kovových formiček o průměru asi 6 –7 cm. Smíchejte drcené sušenky, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Rozdělte směs do formiček a pevně ji upěchujte. Zatím co budete připravovat náplň, nechte je pořádně vychladit.

  2. Náplň: Namočte želatinu do mísy studené vody, dokud nezměkne, pak ji nechte dobře okapat. Mezitím v malém rendlíku ohřejte 75 ml smetany ke šlehání. Přiveďte ji téměř k varu a dejte do ní sáček s čajem. Nechejte asi 10 minut louhovat a pak sáček vyndejte. Přidejte namočenou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. (Možná bude potřeba smetanu trochu přihřát.) Ušlehejte zbylou smetanu dotuha. Smíchejte dohromady měkký sýr a cukr do hladké směsi. Postupně do sýrové směsi zašlehejte čajovou směs želatiny se smetanou a nakonec opatrně vmíchejte šlehačku. Jemně do směsi vmíchejte asi tři čtvrtiny borůvek. Nechte směs lehce zhoustnout, aby se v ní borůvky udržely, a poté ji rozdělte do kulatých formiček. Dejte na 3 hodiny vychladit.

  3. Na ozdobu: těsně před podáváním teplým mokrým hadříkem formičky lehce zahřejete a pak dortíky vytlačte zdola nahoru. Ozdobte každý cheesecake zbývajícími borůvkami a máte hotovo!

(Další podobné recepty: www.philly.cz)

Trubičky s kávovou náplní

Na krém:

  • 1 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 2 lžíce kávového likéru
  • 250 g másla

 

Na trubičky:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • špetka jedlé sody
  • 100 g rozehřátého medu
  • 2 malé žloutky
  • 2 lžíce mléka
  • sádlo nebo tuk na promazání kovových trubiček

 

Na dokončení:

  • 100 g čokolády na vaření
  • cca 1 lžíce ztuženého tuku na polevy

Postup přípravy:

  1. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a instantní kávou do zhoustnutí, zchladíme, přišleháme kávový likér a změklé máslo. Připravený krém odložíme do chladu.
  2. Mouku prosejeme s cukrem a sodou, přimícháme med, žloutky a mléko. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme je v chladu alespoň jeden den odležet.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C, trubičky menšího průměru cca 1–2 cm namažeme sádlem. Těsto vyválíme dotenka, nakrájíme na čtverečky, navineme na trubičky a pečeme asi 6–7 minut.
  4. Upečené a vychladlé trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku krémem, odložíme do chladu.
  5. Vychlazené trubičky namáčíme z obou stran v rozehřáté čokoládě promíchané se ztuženým tukem. Odkládáme je na pečicí papír, necháme zatuhnout a chladíme dalších 24 hodin.

(Zdroj: www.idnes.cz)

Kávová Panna Cotta

Budete potřebovat:

  • 400 ml smetany ke šlehání (min. 35%)
  • 75 ml mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 ml espressa (z 1 a 1/2 lžičky kávy)
  • 3 plátky želatiny
  • studená voda

 

Kávová želé vrstva:

  • 100 ml silného espressa
  • lžíce třtinového cukru
  • 1 plátek želatiny
  • (volitelné: 1 lžička rumu)

Postup přípravy:

  1. Želatinové plátky dáme do studené vody a necháme bobtnat (5 – 10 minut). Uvaříme 50ml silné kávy (například Excelsior Espresso) a připravíme si skleničky nebo mističky, do kterých budeme směs nalévat.
  2. V hrnci smícháme smetanu, mléko, cukr a připravenou kávu. Vše pomalu vaříme na středním plameni za občasného míchání. Přivedeme k varu a odstraníme z plotny.
  3. V ruce důkladně vyždímáme želatinové plátky a vmícháme do teplé kávové směsi. Mícháme dokud se plátky kompletně nerozpustí a naléváme do připravených skleniček. (Tento objem vystačí cca na 6 malých skleniček.)
  4. Skleničky s panna cottou dáme chladit minimálně na 3 hodiny.

Želé vrstva:

  1. Želatinový plátek necháme nabobtnat ve studené vodě a uvaříme dalších 100ml silné kávy.
  2. V ještě horké kávě rozpustíme lžíci cukru (a lžičku rumu). Důkladně vyždímáme želatinový plátek a zamícháme do teplé kávy.
  3. Na ztuhlou panna cottou nalejeme trochu vzniklé směsi a necháme znovu ztuhnout alespoň hodinu.

(Zdroj: www.bakesofjane.cz)

Líbí se Vám tyto recepty? Vyzkoušejte i další. Najdete na našem blogu v kategorii recepty!

Sdílet článek:

On Key

Přečtěte si naše poslední články

Z plantáže až do hrnku

Z plantáže až do hrnku

Káva, jeden z nejoblíbenějších nápojů světa, oslavuje svůj mezinárodní den 1. října. Tento den připomíná nejen její chuť a vůni,

Košík