Kdo si dá ledový čaj? Slunce svítí už od časného rána, na stromě se nehne ani lístek a pot neustále stéká z čela nejednoho z nás. Přesně v tuto chvíli to chce pořádné osvěžení! Vyzkoušejte i vy některý z 5 jednoduchých nápojů, které příjemně zchladí tělo v letních dnech.
Existuje spousta receptů na ledové čaje, a spousta jich je velmi podobných. My jsme vybrali 5 zajímavých receptů na nenáročnou přípravu vlastního nápoje. Na všech z nich si pochutnají děti i dospělí, a k jejich přípravě potřebujete jen několik málo běžně dostupných ingrediencí, množství ledu a místo v lednici. Pokud je právě led u vás nedostatkové zboží, pak určitě zabruste na náš článek o Cold brew čaji. Ovšem i poslední z receptů v tomto článku se dá připravit bez ledu. Který bude váš favorit?
Recept 1 – Mátové osvěžení
Ingredience:
- 8 hrnků vody
- 12 snítek máty
- 4 sáčky černého čaje
- 1 hrnek pomerančového džusu
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1/2 hrnku cukru
- kostky ledu
- plátky pomeranče a citronu
Postup:
Do velkého hrnce nalijte 3 hrnky vody a přiveďte k varu. Vroucí vodu sundejte z plamene a přidejte mátu a čajové sáčky (například značky Thurson). Zakryté nechte louhovat 3-5 minut podle chuti. Poté mátu a čajové sáčky vyjměte.
Přidejte pomerančový džus, citronovou šťávu, cukr a zbývající vodu. Rozmícheje tak, aby se cukr rozpustil. Přelijte do džbánu a nechte vychladnout v lednici. Hotový ledový čaj podávejte na ledu, podle potřeby přidejte plátky pomeranče a citronu, a sklenice můžete ozdobit i mátou nebo paraplíčkem.
TIP: Zkuste pomerančový džus zaměnit za ananasový.
Recept 2 – Zázvorový chládek
Ingredience:
- 1 střední zázvor, nadrcený
- 4 sáčky mátového čaje
- 8 hrnků vody
- 2 lžíce cukrového sirupu
- 1 hrst lístků máty
- kostky ledu
Postup:
Do velkého hrnce nalijte všechnu vodu a přiveďte k varu. Stáhněte z plamene a přidejte nadrcený zázvor a mátový čaj (například od značky Naturavita). Nechejte louhovat asi 10 minut a poté sceďte do džbánu.
Přidejte sirup – ten by neměl být vůbec výrazný, ideálně domácí sirup (stejné množství vody a cukru se vaří, dokud se cukr nerozpustí a sirup nenabere správnou konzistenci). Na závěr přidejte lístky máty, které dodají nápoji svěžest, a nechte vychladnout. Podávejte na ledu.
Recept 3 – Citrónový ledový čaj s bazalkou
Ingredience:
- 6 hrnků vody
- 4 sáčky zeleného čaje
- 1 citrón
- 1 menší hrst lístků čerstvé bazalky
- med (dle chuti)
Postup:
Do hrnce nalijte asi 1,5 litru vody, přiveďte k varu a stáhněte z plamene. Přidejte na tenké plátky nakrájený citrón, lístky bazalky a sáčky zeleného čaje (například od značky Hyson nebo Thurson). Přikryjte a nechte 10-15 minut louhovat a poté vyjměte čajové sáčky. Několik hodin nechte vychladnout v lednici. Ledový čaj podávejte na ledu, s plátkem citrónu a lístkem bazalky.
Recept 4 – Earl Grey Latté
Ingredience:
- 3 sáčky čaje Earl Grey
- 3 hrnky vody
- 1 smetana ke šlehání (vysokoprocentní, 250 ml)
- 4 lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- kostky ledu
Postup:
V menším hrnci přivedeme 1 hrnek vody k varu a pak stáhneme z plamene. Vodu můžeme také uvařit v rychlovarné konvici a nalít do French pressu nebo jiné nádoby, kde budeme čaj louhovat. Vložíme sáčky s čajem Earl Grey (pokud máte kvalitní Earl Grey, budou tři stačit), přikryjte a nechejte asi 5 minut louhovat. Poté sáčky vyhoďte a přilijte dva hrnky studené vody, aby čaj rychleji vychladnul a nebyl tak silný.
V misce ušlehejte pomocí ručního šlehače hustou smetanu, cukr a sůl. Zhoustnutí trvá asi minutu. Cílem je, aby byla stále dostatečně tekutá pomalu sklouzla po stěně sklenice. Do průhledné sklenice dejte kostky ledu a zalijte asi do ¾ čajem. Navrch nalijte ušlehanou smetanu a ihned podávejte. Earl Grey Latté vytvoří smícháním čaje a smetany působivý lávový efekt, a navíc také výborně chutná.
Recept 5 – Broskvový Oolong
Ingredience:
- 4 hrnky vody
- 4 sáčky čaje oolong
- 2 broskve
- 1/2 limetky
- 2-4 snítky rozmarýnu
Postup:
V hrnci přiveďte vodu k varu a pak stáhněte z plamene. Přidejte sáčky s čajem oolong (například od značky Richard), přikryjte a nechejte asi 5 minut louhovat. Poté sáčky vyhoďte a přidejte na tenké plátky nakrájenou broskev, šťávu z půlky limetky a snítky rozmarýnu podle vlastních preferencí.
Samotný čaj oolong je hezky nasládlý, a není proto třeba doslazovat ledový čaj cukrem nebo medem. Přikryjte a nechte několik hodin vychladnout. Čím déle bude nápoj v lednici, tím více patrná bude chuť broskve a rozmarýnu. Podávejte ve sklenicích s ledem a plátkem broskve.
TIP: tento recept si můžete připravit i jako cold brew. Zalijte studenou vodou sáčky oolong čaje, plátky broskve, šťávou z limety a rozmarýn, dejte na 5 hodin nebo přes noc do lednice a pak jen sceďte a ledový nápoj je na světě! Víc o za studena louhovaném čaji se dozvíte v článku na našem blogu.