Čaj, Recepty

Cold brew čaj: jde čaj louhovat za studena?

Cold brew čaj

Léto může být pro milovníka čaje složitým obdobím. Horký čaj v parných dnech není pro každého, a na druhou stranu, komu by se chtělo půl dne čekat než čaj vystydne. Naštěstí pro vás máme dobrou zprávu: čaj můžete mít i rovnou ledově vychlazený! A nemyslíme tím přeslazený ledový čaj z obchodu, který čajové lístky viděl jen v polici naproti, ale skvělý cold brew čaj.

Zapomeňte na ledové čaje v lahvi

Definice výborného domácího ledového čaje není úplně jasná. Z velké části jde především o to, co máte rádi. Rovnou ale z nadějných kandidátů na vítezství škrtáme lahvované ledové čaje z obchodu. V nich je obvykle asi 0,1 % extraktu z čaje, a ještě méně koncentrované šťavy z vybraného ovoce. Zbytek tvoří voda, různé kyseliny, aromata a sladidla.

Co byste ale řekli ledovému čaji, který je přirozeně sladký, má čistou chuť a osvěží ihned bez čekání na vychladnutí uvařeného nálevu? Na mysli máme přípravu vlastního nápoje. Kdo ale někdy zkoušel vyrobit domácí ledový čaj, možná mu nakonec přišel hořký a stahoval mu ústa. Hořkost a svíravost jsou způsobené tříslovinami, kvůli kterým vzniká pocit, že nám těkutina vysušuje ústa a zanechává spíše pocit vyprahlosti místo osvěžení.

Vedle těchto neduhů může být problémem i jeho chuť, která často zůstává za očekáváním. Ledový čaj by měl mít rozhodně také příjemnou vůni a výraz. Takový nápoj si můžete připrvit i vy, a zároveň dát sbohem všem těm umělým a přeslazeným náhražkám. To, co hledáte, je cold brew čaj.

Cold brew čaj je alternativa k lahvovému ledovému čaji. Až na to, že mnohem lepší.

Jak si připravit cold brew čaj

Na rozdíl od cold brew kávy, na dobrý cold brew čaj nepotřebujete o nic více základních ingrediencí než je běžné, i když na správném poměru lístků a vody samozřejmě záleží. Pokud jich použijete příliš málo, čaj bude bez chuti a vodový, naopak použijte-li jich příliš mnoho, čaj bude hořký a svíravý. Zvlášť tento faktor je důležitý v případě louhování zastudena.

Rovněž záleží na typu čaje, který připravujete, ale nic nepokazíte, pokud použijete 8 až 10 gramů čajových lístků na litr vody. Většinou toto množství odpovídá zakulacené polévkové lžíci. Pokud máte nadýchané, zatočené a světlé lístky, možná budete potřebovat trochu více, kolem 12-14 gramů. Zalijte je studenou vodou, nejlépe filtrovanou nebo kojeneckou, a louhujte přes noc v zakryté skleněné nebo plastové nádobě. Druhý den sceďte. Výhodou je, že čajové lístky můžete použít celkem 2 až 3 krát.

Zdroj: www.freepik.com

Černý čaj radši nechte na zimu

Kvůli svému vysokému obsahu tříslovin a hořkosti je černý čaj nejméně vhodným kandidátem na přípravu cold brew čaje. Téměř všechny ovocné tóny, které máme rádi u horké varianty, jsou totiž kvůli nízkým teplotám přehlušené tříslovinami, a čaj pak při konzumaci nezanechává příjemý pocit osvěžení.

Jemné a aromatické lístky bílého čaje přinášejí do studeného nálevu krásnou vůni a nádech krémovosti. Výsledná chuť je spíše lehká a extrémně osvěžující. Dobrý zelený čaj je především o čerstvé, čisté chuti a vůni. Nejvhodnějším zeleným čajem na cold brew čaj je japonská sencha. Velmi chutný a svěží ledový nápoj ale připravíte i z jiných kvalitních čajových lístků, třeba od značky Hyson.

RECEPT: jahodový cold brew zelený čaj

5 porcí | 10 minut + chlazení

Potřebujete:

  • 1 litr studené vody (filtrované/kojenecké)
  • 1 lžíci sypaného zeleného čaje (8-10 g)
  • 20-25 středně velkých zralých jahod
  • mátu nebo bazalku
  • led
  • uzavíratelnou skleněnou nebo plastovou nádobu
  • sítko na čaj

Postup:

Do uzavíratelné nádoby nalijte vodu. Vložte sítko s připraveným množstvím čaje. Přidejte i hrst lístků máty (nebo bazalky). Nádobu uzavřete a louhujte 8-12 hodin (klidně třeba přes noc). Pokud se rozhodnete sypaný čaj nahradit čajovými sáčky nebo pyramidkami, nechte je louhovat pouze 5 hodin. Asi hodinu před tím. než vyndáte sítko s čajem z nálevu, přidejte jahody (nebo jiné ovoce dle chuti).

Po vylouhování vyndejte sítko s čajem, které jste do vody vložili. Mátu (bazalku) a jahody ponechte v nádobě.

Do sklenic přidejte drcený led a zalijte připraveným čajem. Ozdobte zvolenou bylinkou a podávejte.

cold brew čaj je skvělou alternativou na letní ledový čaj
Ledový čaj s mátou a jahodami
Zdroj: www.freepik.com

Sdílejte vaše ledové čaje na Facebooku nebo Instragramu a označte nás. Budeme pak vědět, že se vám recept líbil a máme vám přidávat více podobných nápadů. 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *