Coffee

Umění vaření kávy se může naučit každý!

Připravit si kávu umí nejspíš každý. Připravit dobrou nebo dokonce výbornou kávu už taková samozřejmost není.
A za vším rozhodně nehledejte chybu na straně kávového zrna.

Proces přípravy kávy zahrnuje mnoho kroků a každý z nich bude mít vliv na chuť a kvalitu hotového šálku. S množstvím různých druhů kávy a různých přístrojů, ve kterých můžete kávu uvařit, jsou kladeny vyšší nároky na každý jednotlivý bod v přípravě. Nejde však o nic, co byste sami nezvládli.
S několika jednoduchými tipy budete na nejlepší cestě stát se mistrem kávy během okamžiku.

Mletí kávy jako správný základ
Umění vaření kávy se může naučit každý!

Ve všech dobrých kavárnách nebo restauracích využívají zrnkovou kávu
a sami (popřípadě přístroje) si ji namelou. A dělají tak z dobrého důvodu. Předem namletá káva je sice pohodlnější na přípravu, ale oleje v ní už stihly zoxidovat ještě před začátkem vaření a výsledná chuť je tedy výrazně horší.

Díky čerstvě namleté kávě získáte ze svého nálevu maximum chuti. Často využívaný je kónický mlýnek s mlecími kameny. S těmi pracují kvalitní automatické kávovary, ale i menší verze pro osobní potřebu. Kameny melou kávu rovnoměrně a nepřehřívají ji. Navíc je velmi snadné i nastavení hrubosti mletí. Levnější variantou je pak využití ručního mlýnku, který kávu rovněž skvěle namele, ale i vy sami se u přípravy trochu nadřete.

Bez ohledu na druh kávy se ujistěte, že máte správnou hrubost mletí. Velmi jemnou například využijí nejlépe milovníci turecké kávy. Jemné mletí vykouzlí nejlepší kávu v espresso kávovarech nebo moka konvičkách. Do běžných překapávačů na kávu, aeropressu nebo chemexu využijte střední mletí kávy. A pokud využíváte k přípravě kávy French Press, pak určitě sáhněte po hrubě mleté kávě.

Dvakrát měř, jednou vař
Umění vaření kávy se může naučit každý!

Když už máte správně a čerstvě namletou kávou, druhým krokem je odměření kávy. Opravdoví perfekcionisti raději sáhnout po kuchyňské váze než po lžíci nebo odměrce. Nabírání totiž není konzistentní a hmotnost se
u různě pražených fazolí velmi liší. Vedle kávy nezapomeňte pečlivě odměřit i vodu, aby jí při nalévání do French Pressu, Moka konvičky nebo jiných zařízení nebylo příliš mnoho nebo málo. Pokud nalijete vody moc, vaše káva bude mít slabou chuť. Naopak při nedostatku vody bude chutnat hořce, ale určitě ne tak, jak to máte rádi.

Výsledný nálev z velké části ovlivňují poměry mezi množstvím kávy a vody. Tradičně se uvádí, že by poměr měl být 16 ml vody na 1 g kávy. Pokud nepatříte mezi ty, kteří si množství kávy váží, pak má jedna zarovnaná čajová lžička zhruba 6 g. Na šálek o objemu 200 ml tedy ideálně využijte zhruba dvě zarovnané čajové lžičky. Zkušený matador v přípravě kávy po několika šálcích bude přesně vědět, jaký přesný poměr mu bude chutnat nejvíce.

Dobré skladování dělá rozdíl

Dalším krokem, který vám pomůže připravit si perfektní šálek, je uskladnění kávy na místě, které ji chrání před vzduchem a světlem. To znamená skladovat ji ve vzduchotěsné nádobě mimo dosah slunečního světla,
a nádobu uchovávat na chladném a suchém místě. To znamená také držet kávu dál od trouby, topení nebo jiných zdrojů tepla, aby zbytečně rychle nevysychala.

Pokud však nemáte spižírnu nebo podobné prostory, mějte jí alespoň v zavřené skříňce v kuchyni, protože nechat kávu vystavenou na denním světle je dobrý způsob, jak jí připravit o svou jedinečnou chuť. Kávová zrna neukládejte ani v blízkosti oken.

Čištění kávovaru

Čištění kávovaru může mít hluboký dopad na kvalitu kávy, kterou vaříte, její sílu a v neposlední řadě na vůni vašeho domova. Prvním krokem je odstranění kávové sedliny z filtru. Poté papírovou utěrkou otřete zbytky sedliny. Filtr pak jednoduše opláchněte vodou, protože na něm zůstávají zbytky oleje, a před dalším použití vysušte.

Občas celý stroj vyčistěte vodou s octem. Někteří lidé dokonce čistí nádržku kávovaru pouze octem. Nechte 20 minut odstát a nechejte ocet projít varným cyklem. Poté opakujte několikrát s vodou, abyste vypláchly zbytky octa. Pravidelným čištěním vašeho kávovaru dosáhnete velkého zlepšení kvality kávy, kterou uvaříte. Stejně precizně byste měli čistit
i ostatní přístroje na přípravu kávy.

Chuť je individuální

Čím více šálků vypijete, tím spíše poznáte dobrou kávu od špatné. Dobrých, ale bohužel i těch špatných, je na světě mnoho, a poznáte to zpravidla už po prvním doušku. Chuťové buňky každého z nás jsou ale rozdílné a preference na chuť kávy jakbysmet. Nejlepší káva je proto ta, která chutná vám. Ať už je pro někoho příliš hořká, kyselá, silná nebo jemná. A pro vychutnání vašeho oblíbeného šálku nemusíte vlastně vědět vůbec nic o pražení kávových zrn ani o nejnovějších kávových trendech.

Jakmile budete chtít někomu dokázat, že pijete skutečně dobrou kávu, pak se pokuste eliminovat všechny vnější faktory, které by mohly výslednou chuť změnit. Jde především o všechny výše zmíněné body, které výrazně ovlivní celý nálev. Vedle toho je třeba zmínit i vliv vody. Z kohoutků
i v jednom městě dokážeme natočit jinou vodu co se především tvrdosti
a obsahu různých látek týče. Proto je dobré používat filtrovanou vodu, jelikož zejména chlór výrazně zhoršuje chuť kávy. A možná právě tento, nebo některý s jiných našich typů, dokáže ještě vylepšit chuť vaší dokonalé kávy.

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *