Tea

Who doesn't know Darjeeling tea?

Čaj, který svou chutí připomíná více víno, než jakýkoliv jiný čaj. I proto se čaji Darjeeling přezdívá „šampaňské čajů“. Ovšem ne každý Darjeeling chutná stejně. V čem je tedy jeho kouzlo?

Tea that tastes more like wine than any other tea. That is why Darjeeling tea is called the "champagne of teas". However, not every Darjeeling tastes the same. What is its charm then?

Na první pohled je Darjeeling naprosto běžný černý čaj. Ačkoliv jde původem o čínský čaj, pěstuje se v oblasti Západního Bengálska v Indii, podle které získal svůj název. A právě čínská genetika smíchaná s indickým teritoriem dělá čaj tak jedinečným. I když jsou čaje Darjeeling klasifikovány jako černé čaje, jsou téměř vždy méně oxidované než typický černý čaj. Listy lze tedy zpracovat tak, že vzniká nejen jedinečný černý čaj, ale i čaje zelené, bíle nebo oolong.

Unique flavor of Darjeeling tea

Už od 19. století jej v Indii kultivovali do dnešní podoby. Lístky mají světlou barvu s květinovým aroma. Chuť bývá nejčastěji připodobňována k muškátovému vínu. Je lehčí a má méně svíravou chuť, než bývá u ostatních černých čajů běžné.

Svou přezdívku, jako „šampaňské mezi čaji“, tak nemá pro nic za nic, a v čajovém světě je stále vysoce ceněný. Čaje Darjeeling ze stejné plantáže ovšem mohou (a často tomu tak je) chutnat rozdílně, což je dáno několika faktory. Část z nich ovlivní příroda, tu další zase člověk.

Čaj, který svou chutí připomíná více víno, než jakýkoliv jiný čaj. I proto se čaji Darjeeling přezdívá „šampaňské čajů“. Ovšem ne každý Darjeeling chutná stejně. V čem je tedy jeho kouzlo?
Sources: https://www.seriouseats.com/

As nature dictates

The entire harvest depends on the mood of the weather, and the seasons are not fixed. In addition to the influence of rainfall and temperature, the specific location of the plantation also speaks to the final flavor. Darjeeling is harvested in three main (more or less) regular harvests (flushes), which create different types of tea. Each harvest season begins when new leaves grow on the tea plant and ends when the leaves are harvested.

First harvest

Probíhá po zimním klidu na jaře od poloviny března do konce května. Čajové lístky jsou nejmladší, jemné a hladké. Barva čaje je světlá a čirá, a chuť jasná a výrazná s květinovými tóny. Jeden šálek takového Darjeelingu působí jako závan horského vzduchu s nádechem máty. Kvůli těmto vlastnostem bývají druhy Darjeelingu z první sklizně obecně dražší než ostatní.

Second harvest

Nastává mezi červnem a polovinou srpna. Vyzrálejší rostlina nabízí v kombinaci s teplejším počasím a unikátní topografii výrazně jiný čaj. Čajové lístky mají nafialovělou barvu a nálev má jantarovou barvu. Chuť je silná s výraznými ovocnými rysy, které připomínají hrozny. Proto se Darjeeling připodobňuje velmi často k vínu, a mnozí proto preferují druhou sklizeň před první.

Third harvest

Nazývaná též jako podzimní sklizeň probíhá od října do listopadu. Pokud přijdou nadměrné srážky dříve než se očekávalo, mohou zkrátit dobu druhé sklizně a zároveň prodloužit délku třetí o několik týdnů a naopak. Lístky jsou zpravidla větší než ty sklizené v jiných obdobích a nejsou tak chuťově výrazné. Nálev z nich má měděnou barvu a chuťově není tak jemný, jako předchozí druhy, a proto bývá o něco levnější.

Sources: https://www.freepik.com/

Mezi sklizeň (In-between flush) a Monzunová sklizeň (Monsoon flush) jsou ještě další dvě období, během kterých se sbírá čaj Darjeeling. Ty ale patří mezi nedůležité, jelikož takový čaj nedosahuje požadované kvality a sbírají se jen velmi malé objemy lístků. Proto se exportují jen zřídka a nejčastěji se stávají součástí Masala Chai, o kterém si také můžete přečíst v našem článku.

A drink for every day, but within limits

I když nepatříte mezi milovníky čaje, dobrý Darjeeling je natolik zajímavý, že opravdu stojí za vyzkoušení. Čaj si nejlépe vychutnáte k snídani, během dopoledne nebo během poobědové siesty. Tento jemný čaj má přirozeně nízký obsah kalorií a lze jej snadno zařadit do zdravé výživy. Nahrazení kalorických nápojů čajem Darjeeling může pomoci při hubnutí. Navíc množství antioxidantů a polyfenolů může pomoci předcházet chronickým zdravotním stavům a zlepšit vaše celkové zdraví.

Because it is caffeine-rich and high in tannins, its excessive consumption can affect your digestive system and limit the absorption of certain nutrients such as iron. However, you can still prepare it at home and it has many beneficial effects if consumed in moderation.

Add 1 teaspoon of Darjeeling loose leaf tea, such as from the brand Richard, to a heated teapot. Boil water and then let it cool for one or two minutes. Pour the tea with water and steep for three minutes. Purists drink Darjeeling tea without milk, sugar, or lemon. However, you can add whatever you like to it.

Sources:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *