Hřejivý, uklidňující a kořeněný indický masala chai se stal populárním na Západě. V tomto receptu na přípravu rooibos chai nahrazuje tradiční černý čaj lahodný nápoj bez kofeinu, který je plný antioxidantů a aromatických látek. Nálev z "červeného keře" pomáhá také zlepšit trávení, takže z jídla můžete získat maximum výživy.
Na 2 hrníčky rooibos chai budete potřebovat:
- 2 lžičky sušeného rooibosu
- 1 tyčinka skořice, zlomená
- 3 zrnka černého pepře
- 4 sušené hřebíčky
- 1 lžička sušeného nasekaného zázvoru nebo 2 cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
- 1 lžička semínek koriandru
- 3 lusky kardamomu, lehce rozdrcené
- trocha nastrouhaného muškátového oříšku
- 650 ml vody
- ohřáté mléko (podle chuti)
- med (podle chuti)
Postup:
Všechny bylinky, semínka a rooibos dejte do pánve nebo rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte těsně pod bod varu, a poté snižte plamen tak, aby voda jen zlehka bublala. Zakryjte pokličkou a nechte 10 minut jemně probublávat. Vypněte oheň a nechte rooibos chai vyluhovat dalších 5 minut. Následně směs sceďte do 2 hrnků, a na závěr přidejte ohřáté mléko. Přidáním pouhého střiku ohřátého mléka (může být i mandlové či jiné) a trochy medu jen zvýrazníte koření a zbystříte všechny chuťové pohárky. Pro tradičnější a příjemně uklidňující variantu přidejte 100 ml ohřátého mléka a 1 lžičku medu.
EALDWIN Rooibos & Orange 30g (20 sáčků, rooibos)
44.79 Kč 41.86 Kč bez DPHTHURSON Rooibos Time 30g (20 sáčků, rooibos čaj)
70.45 Kč 65.84 Kč bez DPHZdroje:
- GRAINGER Paula, SULLIVAN Karen; Infuse: Herbal teas to cleanse; Great Britain. Octopus Publishing Group Ltd. 2016. (strana 54-55)
- https://thefirstmess.com/