Blog

Recept: Nourishing rooibos chai

Rooibos chai je jakousi alternativou k populárnímu indickému masala chaii, s tím rozdílem, že rooibos chai je bezkofeinový. Můžete si jej tedy vychutnat bez problémů kdykoliv.

Hřejivý, uklidňující a kořeněný indický masala chai se stal populárním na Západě. V tomto receptu na přípravu rooibos chai nahrazuje tradiční černý čaj lahodný nápoj bez kofeinu, který je plný antioxidantů a aromatických látek. Nálev z "červeného keře" pomáhá také zlepšit trávení, takže z jídla můžete získat maximum výživy.

Na 2 hrníčky rooibos chai budete potřebovat:

  • 2 lžičky sušeného rooibosu
  • 1 tyčinka skořice, zlomená
  • 3 zrnka černého pepře
  • 4 sušené hřebíčky
  • 1 lžička sušeného nasekaného zázvoru nebo 2 cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 3 lusky kardamomu, lehce rozdrcené
  • trocha nastrouhaného muškátového oříšku
  • 650 ml vody
  • ohřáté mléko (podle chuti)
  • med (podle chuti)
Máte rádi masala chai? Tradiční indický nápoj jde připravit i v bezkoefinové verzi s rooibosem. Podívejte se jak na rooibos chai!

Postup:

Všechny bylinky, semínka a rooibos dejte do pánve nebo rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte těsně pod bod varu, a poté snižte plamen tak, aby voda jen zlehka bublala. Zakryjte pokličkou a nechte 10 minut jemně probublávat. Vypněte oheň a nechte rooibos chai vyluhovat dalších 5 minut. Následně směs sceďte do 2 hrnků, a na závěr přidejte ohřáté mléko. Přidáním pouhého střiku ohřátého mléka (může být i mandlové či jiné) a trochy medu jen zvýrazníte koření a zbystříte všechny chuťové pohárky. Pro tradičnější a příjemně uklidňující variantu přidejte 100 ml ohřátého mléka a 1 lžičku medu.

Zdroje:

  • GRAINGER Paula, SULLIVAN Karen; Infuse: Herbal teas to cleanse; Great Britain. Octopus Publishing Group Ltd. 2016. (strana 54-55)
  • https://thefirstmess.com/

Sdílet článek:

On Key

Přečtěte si naše poslední články

Z plantáže až do hrnku

Z plantáže až do hrnku

Káva, jeden z nejoblíbenějších nápojů světa, oslavuje svůj mezinárodní den 1. října. Tento den připomíná nejen její chuť a vůni,

Košík