Ostatní

English Breakfast, aneb pravá anglická snídaně

Anglická snídaně, neboli full English breakfast. Nejdříve jen pro bohaté, pak spíše jenom pro dělníky s manuální prací.

Anglická snídaně (English Breakfast) je známá téměř po celé Evropě i Americe. Toto národní jídlo Velké Británie se objevilo již ve třináctém století, ale od té doby prošlo značným vývojem, co se jeho obsahu i významu týče. Pojďme se teď podívat na to, jak se z English Breakfast stal tak populární fenomén, oblíbený i mimo Spojené království.

Jídlo pro lepší vrstvy

Anglická snídaně vznikla kolem přelomu třináctého a čtrnáctého století a asi nebude překvapením, že ji „zavedla“ šlechta. Ta sestávala především z aristokratů, kteří vlastnili půdu a vyšších členů duchovenstva. Tito lidé považovali sami sebe za opravdové dědice Anglosasů a chtěli zachovat hodnoty tradičního anglosaského životního stylu. K němu patřila i bohatá snídaně, považována za nejdůležitější jídlo dne a znak společenské pohostinnosti. Časem se proto ze snídaní staly doslova malé hostiny, které poskytovaly šlechtě příležitost předvést své bohatství v podobě čerstvě vypěstované zeleniny nebo masa ze zvířat chovaných na okolních pastvinách. Pro „běžné“ lidi oproti tomu představovala snídaně většinou jen hustou kaši nebo pivo (tzv. ALE) a chléb, které často musely zahnat hlad až do večeře.

Anglickou snídani, neboli English Breakfast tak trochu nevědomě zavedla britská šlechta již ve čtrnáctém století.
Zdroj: https://englishbreakfastsociety.com

Obchodníka poznáš podle snídaně

Přibližně v době nástupu královny Viktorie na trůn byla šlechta i díky průmyslové revoluci nahrazena jinou bohatou třídou, a to obchodníky. Tuto nově vzniklou třídu, nazývanou též Viktoriáni, tvořili zbohatlíci, kteří chtěli zvýšit své společenské postavení a šlechtu považovali za zdroj inspirace, zejména co se chování týče. Přebírali tradice a zvyky šlechty – od vzdušných venkovských domů až po anglickou snídani. Viktoriáni se však pokusili z English Breakfast udělat ještě luxusnější chod, když zavedli dražší a hůř dostupné exotické komponenty. Nově se tak na snídaňovém stole začaly objevovat například restované houby nebo tzv. kedgeree (pokrm skládající se z vařených vločkových ryb, vařené rýže, petrželky, vajec natvrdo, kari a másla či smetany).

Podávání tradiční anglické snídaně a její prezentace se stalo rafinovanou a elegantní záležitostí. Cílem už nebylo prokázat společenskou pohostinnost, ale spíše společenskou nadřazenost. Ostatně Viktoriáni považovali tradiční anglickou snídani za nejcivilizovanější způsob, jak začít den.

Energie na celý den

Střední třída začala jíst anglickou snídani až v edvardovské éře (na začátku 20. století) a od toho se jim říká také Edwardianové. Z této luxusní a poměrně okázalé hostiny se tak stala „obyčejná“ rodinná snídaně. Hlavní myšlenkou jejího podávání se opět stalo získání energie na manuální práci, kterou se mnozí členové této třídy živili. Snídaně se nyní zkládala ze slaniny, vajec, černého pudinku, klobásy, pečených fazolí, grilovaných rajčat a na sucho opečených topinek. Nechyběly horké nápoje jako překapávaná káva nebo černý čaj, a čerstvé šťávy.

Kdo nesnídá anglickou snídani, jakoby nežil

V 50. letech 20. století se z původně tradičního jídla bohatých a vyšší vrstvy stalo takřka národní jídlo, které se svou popularitou hravě vyrovná i slavnému fish & chips. Více než polovina britské populace začínala svůj den klasickou anglickou snídaní. Pokrm se běžně podával v kavárnách, které se nacházeli v obchodních, výrobních a průmyslových centrech, kde se zdržovali dělníci.

Slanina, vejce, bílý opečený toast. To jsou typické ingredience anglické snídaně.
Zdroj: https://www.morningadvertiser.co.uk

Důležité milníky anglické snídaně:

  • V roce 1620 anglický lékař a spisovatel Tobias Venner navrhl k snídani jíst pošírovaná vejce se solí, pepřem a octem, podávaná s chlebem a máslem. Tak vznikl základ anglické snídaně: pošírovaná vejce a opečený toast.
  • V 70. letech 18. století si John Harris, považován za praotce průmyslové velkovýroby slaniny, otevřel svou výrobnu ve Wiltshire, stále považovaném za hlavní město světa slaniny. Slanina se po otovření závodu stala tak oblíbenou, že se k snídani začala přidávat.
  • První černý pudink (typ anglické tlačenky z krvavých jitrnic) byl vyroben a prodán v Casewell's Pudding Shop na Union Street, Bury, v roce 1810.
  • Heinz Tomato kečup byl uveden na trh ve Spojeném království v roce 1886. O několik let později, v 1903 se přidala i hnědá omáčka HP, která snídaňovému jídlu přidala šmrnc.
  • Nejstarší zmínka o smažených bramborových karbanátcích hash brown, poprvé známém jako hash brown potatoes, byla v roce 1888 a autorkou tohoto jednoduchého jídla byla Maria Parloa.
  • Předpokládá se, že se fazole staly snídaňovým standardem po Heinzově reklamní kampani Beanz Meanz Heinz ze 60. let, která byla zahájena poté, co výzkum ukázal, že 1.75 milionu britských hospodyněk každý den nakupovalo Heinz pečené fazole.

Anglická snídaně jak ji známe dnes

Dnes se anglická snídaně běžně skládá z mastné slaniny, pošírovaných vajec (v některých kavárnách a bistrech mimo Velkou Británii je zvykem místo nich servírovat míchané vajíčka), klobásy, pečených fazolí, smažených rajčat, smažených žampionů, příležitostně černého pudinku (druh tlačenky typický pro Velkou Británii) a samozřejmě bílého toastového chleba na sucho opečeného v topinkovači.

Jednou z novějších a jednoznačně i kontroverznějších složek anglické snídaně 21. století je tzv. hash brown (smažené bramborové krokety), které ale pochází z Ameriky. Jen těžko si představit k takové snídani černý čaj, ideálně pak druh English Breakfast, který najdete i v naší nabídce.

Plná anglická snídaně se v současnosti skládá z těchto surovin:
Zdroj: https://www.breakfastlondon.co.uk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *