Čaj

Účinky zeleného čaje – 6 důvodů, proč je dobré jej pít

Objevte blahodární účinky zeleného čaje na naše tělo. Připravte si zelený čaj správně tak, abyste nezničili látky, které obsahuje.

Zelený čaj je více osvěžující než například černý čaj, a proto je oblíbený i v letních měsících. Také se z něj dají připravit výborné ledové čaje. Chuť ovšem není to nejdůležitější. Hlavním důvodem, proč byste jej měli pít, jsou pozitivní účinky zeleného čaje na lidské zdraví.

Zelený čaj se vyrábí ze stejných čajových lístků, jako čaj černý a i účinky zeleného čaje jsou podobné. Rozdíl mezi těmito dvěma typy čajů je ve fermentaci. U zeleného čaje trvá mnohem kratší dobu než u černého. Fermentace (označována i jako oxidace) má vliv na vůni, barvu i chuť čaje. Proto bývá barva zeleného čaje světlejší, naoranžovělá, a chuť lehká a svěží. Je to proto, že zelený čaj je méně zpracovaný, čímž je zachován velký podíl antioxidantů. Pravidelné pití zeleného čaje může pomoci předcházet některým chronickým zdravotním stavům, ale seznam pozitivních účinků zeleného čaje je mnohem delší.

1. Relaxace, uvolnění a čajové rituály

Vědci zjistili, že zelený čaj může zlepšit duševní zdraví a to díky theaninu. Ten zbavuje organismus stresu, navozuje pocit uvolnění a bojuje proti úzkostem. To vše podpoříte okolnostmi, za kterých čaj budete pít. Udělejte si z pití čaje relaxační rituál, kterým se denně odměníte. Vyhraďte si čas na přípravu, například sypaného zeleného čaje. Vypněte mysl a užijte si tento proces. Následně se pohodlně usaďte, zapalte svíčku nebo aromalampu a vychutnejte si šálek svého oblíbeného čaje. Doporučujeme například čistý zelený čaj Hyson OPA nebo ochucený oblíbeným soursopem.

O studiích ohledně benefitů zeleného čaje na duševní zdraví si můžete přečíst více zde: https://www.health.com/nutrition/benefits-green-tea

2. Paměť a koncentrace

Zelený čaj může zlepšovat paměť, zejména tu krátkodobou. Ta je důležitá hlavně v plánování, porozumění psanému textu i mluvenému slovu, uvažování a řešení nečekaných problémů.

Kromě toho patří mezi účinky zeleného čaje taky ochrana proti neurodegenerativním onemocněním. Této vlastnosti zelený čaj pravděpodobně vděčí vysoké koncentraci silných sloučenin antioxidantů. Ty chrání buňky před poškozením a zpomalují jejich neurodegenerativní poškození. Pokles kognitivních funkcí je podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jedním z prvních patrných příznaků Alzheimerovy choroby a příbuzných forem demence.

Pijete zelený čaj? Nejenže je velmi oblíbený pro své chuťové charakteristiky ale také pro své účinky. Účinky zeleného čaje jsme vám sepsali v článku.
Lístky čínského zeleného čaje po fermentaci (Zdroj: freepik.com)

3. Cholesterol

Pití zeleného čaje snižuje hladinu cholesterolu. Vysoký cholesterol zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.  Metaanalýza více než třiceti studií publikovaných v časopise Nutrition Journal z roku 2020 zjistila, že konzumace zeleného čaje je spojena s nižšími hladinami jak celkového cholesterolu, tak LDL (neboli špatného) cholesterolu. Účinky zeleného čaje na cholesterol samotné nezabrání infarktu, ale jeden šálek denně je jednoduchý způsob, jak těmto problémům předcházet.

4. Zdraví srdce a vysoký krevní tlak

Kromě snížení hladiny cholesterolu může zelený čaj chránit zdraví srdce, a to snížením krevního tlaku. To je důležité, jelikož téměř 50 % případů srdečních onemocnění a 60 % mozkových příhod je způsobeno vysokým krevním tlakem (informaci uvádí National Library of Medicine). Schopnost zeleného čaje snižovat krevní tlak je způsobena vysokým obsahem antioxidantů. Ty také snižují riziko zánětů a rozšiřují krevní cévy, takže krev může snadněji proudit.

5. Účinky zeleného čaje pro cukrovkáře

Je prokázáno, že zelený čaj pomáhá předcházet a zvládat diabetes 2. typu. Konzumace čaje, včetně toho zeleného, může být účinným způsobem prevence a léčby této nemoci, jak tvrdí výzkum z roku 2019 publikovaný v Antioxidants. Antioxidanty pomáhají snížit rezistenci na inzulín. Inzulínová rezistence nastává, když jsou buňky méně citlivé na hormon inzulín, který pomáhá buňkám přeměňovat krevní cukr na energii. Podle CDC je to jeden z hlavních rizikových faktoru pro rozvoj diabetu 2. typu.

Připravujete zelený čaj správně? Pokud použijete směsi příliš mnoho, bude čaj kyselý a nahořklý. Pokud použijete příliš horkou vodu, čaj spálíte.

6. Antioxidanty, antioxidanty, antioxidanty

Zelený čaj obsahuje již zmíněné antioxidanty a 27 minerálů, podle recenze z roku 2022 zveřejněné v čínské medicíně, mezi které patří: draslík, hořčík, selen.

Zelený čaj obsahuje mnoho látek, které jsou pro lidský organismus velice prospěšné. Šálek tohoto nápoje obsahuje zhruba 28 g kofeinu. Proto si musí osoby citlivé na kofein hlídat množství zeleného čaje, které za den vypijí. K jeho vstřebávání a následnému uvolnění ale dochází postupně, díky čemuž se vyhnete tzv. "caffein crush" (doslova "kofeinovému propadu"), ke kterému dochází u pití kávy.

Je doporučeno konzumovat zelený čaj do páté hodiny odpoledne, kvůli obsahu kofeinu, který by mohl ohrozit klidný spánek.

Dopřejte si ho klasický nebo v ledové formě. Přidat lze také do smoothies, ovesných kaší či různých míchaných drinků, a ozvláštnit jej lze i různými příchutěmi. Mezi zelené čaje, které doporučujeme ochutnat, patří Curtis s exotickou limetkou nebo Thurson s lilií a jahodovou příchutí.

Příprava zeleného čaje:

  • Sáček nebo přibližně 2 g sypaného čaje dejte do hrnu o objemu 250 ml.
  • Zalijte převařenou vodou, která bude mít cca 80 °C.
  • Nechte louhovat 3-5 minut a máte hotovo.

Kvalitní ceylonské čajové lístky můžete pro nápoj použít i 2x.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *