Ochrana přírody a kvality v jednom

Balení čajů prošlo časem významnými změnami, od více po méně ekologické
způsoby. Pojďte se s námi podívat, jak je na tom ochrana přírody a balení v součastnosti.
Historie a současnost balení čajů
Kdybyste šli před sto lety do obchodu, dostali byste pouze sypaný čaj v papírovém pytlíčku. Až od roku 1908 byste měli možnost koupit si velikou novinku. Porcovaný čaj v sáčku, podobný tomu, jak ho známe dnes. S tímto nápadem přišel newyorský prodejce čajů a kávy, který jednotlivé porce svých čajů zabalil do hedvábného pytlíčku a rozdával je jako vzorečky. Postupně se ukázalo, že si lidé čaj zalévají přímo v pytlíčku – místo toho, aby ho z něj vytáhli. Tak vznikla myšlenka čaj prodávat již naporcovaný. Nápad se rychle ujal a s úspěchem přišly i experimenty s různými materiály. Časem se upustilo od drahého hedvábí a přes neúspěch se zapáchající gázou se přešlo k rostlinné celulóze, která se používá i dnes.
Ekologické alternativy balení čajů
Nyní existuje mnoho ekologických alternativ balení čajů, které si na ochraně přírody zakládají. Jsou jimi například kompostovatelné sáčky z přírodních vláken, recyklovatelné papírové obaly nebo dokonce znovupoužitelné nádoby či sítka. K zakoupení jsou také jednorázové filtrační pytlíky na sypaný čaj, které jsou rozložitelné a šetrné k přírodě (na našem e-shopu máme jedny takové od značky Lovaré po 50 ks v balení).
Výhody ekologického balení
Ekologické materiály snižují negativní dopad na životní prostředí. Zároveň také podporuje podvědomí o recyklaci a snižují množství odpadu, který se recyklovat už nedá a končí ve spalovně či na skládce.
U balených čaů se nejčastěji setkáváme s vnějším papírovým obalem, který může, ale nemusí být potažen celofánovou fólií, který chrání čaj např. před poškrábáním, nebo s kovovými dózami z hliníku. Všechny materiály se dají tedy zrecyklovat a následně využít k výrobě třeba něčeho nového.
Vnitřní obsah, tedy samotný čaj, pak může být naporcovaný v klasických čajových sáčcích buď bez přebalu, nebo s přebalem, v pramidových sáčcích či volný v sypaný formě, který je ještě zabalený do ALU či plastového sáčku. V závisloti na použitém materiálu čajových sáčků (např. nylon, plast, papír, biologicky rozložitelné bioplasty a materiály aj.) můžeme pak vylouhovaný sáček zkompostovat, či vyhodit do směsného zbytkového odpadu.
U nás se snažíme jít co možná nejekologištější cestou, a proto jsme např. u naší vlastní značky Ealdwin volili jen recyklovatelné a biologicky rozložitelné materiály. V současné nabídce porcovaných čajů bez přebalu/s přebalem a čajových kolekcí jsme využili jen vnějších papírových přebalů bez celofánové fólie, papír na přebalované čajové sáčky a čajové lístky nechali naporcovat do biologicky rozložitelných čajových sáčků a pyramid.
Závěr
Problém obalových materiálů řeší každý z nás – ať už jako výrobce, snažící se omezit množství potřebného neekologického materiálu nebo jako zákazník, který svým nákupem dává pomyslný hlas tomu, čeho si více cení a co více preferuje. Pokud si nejste jisti, z čeho je váš produkt vyroben a měla byste zájem to zjistit, nebojte se zeptat svého prodejce.