Také často v obchodě neodoláte čerstvým bylinkám v květináčku? A také máte problém je pak doma udržet naživu? Poradíme vám, jak si vypěstovat oblíbené bylinky pohodlně i doma a nespoléhat se na předpěstované ze supermarketů.
Citrónová tráva se poprvé objevila v tropických oblastech Thajska. To však ničemu nebrání si ji vypěstovat i v našem podnebném pásmu. Daří se jí v nádobě, která má aspoň 20 cm v průměru, na velmi světlém, slunném místě ve vaší zahrádce, na balkóně nebo někde v bytě. Působením slunce na tuto bylinku, získáte více vonných silic. Má ráda dobře propustnou půdu, kterou pravidelně zaléváte, ovšem dávejte pozor na přelití. Počkejte, až je hlína skoro suchá (alespoň 1 cm od povrchu) a poté opět zavlažte. Vodu používejte samozřejmě odstátou a pokojové teploty, s takovou Vám bude bylinka krásně prospívat. Vypěstovat si ji můžete ze semínek nebo koupit sazenici. Dá se i dobře množit.
Citrónovou trávu množíme semeny, nebo ze sazenic, které vzniknout dělením trsu. Pokud budete pěstovat ze semínek, nejvhodnější je jemně je zatlačit do vlhkého substrátu. Nádobu pak zakryjeme kuchyňskou fólií nebo sklem a držíme v pokojové teplotě. Do tří týdnů by měla semínka vyklíčit. Zaléváme rosením a pomocí rozprašovače. Vzešlé semenáčky pak přesadíme do připravených nádob.
Použití: čerstvá do čajových nálevu (skvělá i jako ledové osvěžení v létě), jako bylinka k přípravě exotických jídel, do relaxačních koupelí.
Vzrostlé a silné rostliny sklízíme ke konzumaci průběžně. Stéblo i s cibulkou seřízneme těsně u země. Ideálně se hodí například do asijské kuchyně.
Bylinka, která vám svou vůní připomene citrusy. Pěstovat se dá prakticky kdekoliv. Najděte jí místo na sluníčku nebo v polostínu, kde se jí povede nejlépe. Půdu je potřeba udržovat propustnou, a také stále vlhkou. Můžete ji využít jako čerstvou nebo nasušit na zimní období. Sušení je potřeba rychlé při teplotách kolem 30-40° aby nezplesnivěla, ale nedoporučuje se na přímém slunci. Čaj z meduňky je skvělý na uklidnění nervové soustavy i podrážděného žaludku. Dopřejte si jí večer před spánkem v rámci vaší spánkové hygieny.
Meduňku množíme ze semínek nebo jednoduše rozdělením větších trsů v době přesazování. Část rostliny i s kořeny přeneste na nové místo a po výsadbě pečlivě zavlažte. Pokud budete rostlinky pěstovat od semínka, postup je obdobný jako u citrónové trávy.
Použití: na výrobu čaje, limonád, jako osvěžení do džbánu s vodou (můžete přidat i mátu), a vyzkoušejte ji také do pokrmů.
Meduňku sklízíme od začátku května a pokračujeme i přes červen a červenec. Sklízíme listy i celé výhony, a to nejlépe ještě před rozkvětem.
Ten určitě všichni dobře znáte. Pěstování heřmánku rozhodně není náročné. Potřebuje hlavně dostatek slunečního svitu, zalévat ho však můžete spíše méně. Vyhovuje mu sušší půda. Jeho výsev můžete provádět už od poloviny srpna do konce září. Rostlina zakoření a koncem příštího jara se můžete těšit na sběr. Pozor, semínka heřmánku potřebují světlo. Nezasypávejte je a dopřejte jim prostor zhruba 15 cm od sebe. Heřmánek sklízíme ještě před úplným nakvetením. Stopky kvítek nechte dlouhé maximálně 2 centimetry, a nať netrhejte. Sklízejte vždy v slunečný a suchý den. Heřmánkový čaj (například od značek Naturavita nebo Richard) je vhodný při krátkých a ponurých dnech v podzimních, a zejména v zimních měsících. Pomůže vám k lepší náladě a zklidnění.
Použití: Výroba heřmánkového čaje, do koupelí, na rány a ekzémy v podobě obkladů, kloktadlo na zánět v krku.
Pozor: Heřmánek si nespleťte se rmenem polním. Pamatujte, že heřmánek má duté květní lůžko, kdežto rmen vyplněné.
POŠKOZENÝ HYSON Rosehip & Hibiscus 40g (20 sáčků, bylinný čaj)
Kopřiva se často považuje spíše za obtížný plevel, který vás může navíc ještě i žahnout, avšak díky jejímu širokému využití a blahodárným účinkům na náš organismus je to spíše dobrý pomocník. Kopřiva je nenáročná na pěstování. Její semínka se vysévají na jaře na povrch substrátu. Pokud ji budete pěstovat doma, můžete sázet již od ledna. Potřebují být na sluníčku nebo v polostínu. Prospěje jí vlhká půda, která bude bohatá na dusík.
Pro použití v kuchyni sbíráme z kopřivy na jaře první výhony. V pozdějším jarním období pak jen nejmladší vrcholy a listy. Opláchnuté listy a vrcholky spařte vroucí vodou, případně je krátce povařte. Listy následně sceďte a nasekejte na drobno. V pokrmech může nahradit špenát, a rovněž se hodí do polévek, salátů a podobně.
Čaj z kopřivy vám pročistí krev, takže je vhodná na jarní očistu celého organizmu. Snižuje hladinu cukru v krvi a můžete jí potírat i zanícená místa či ekzémy.
Použití: Kopřivu můžete samozřejmě využít jako čajový výluh, dále k vaření (do nádivek nebo místo špenátu), vlasové zábaly, tinktura na ranky či ekzémy.
Zdroj: www.semena.cz, www.zahradaapriroda.cz
Máta je oblíbená bylinka s osvěžující vůní. Můžete jí pěstovat prakticky kdekoliv ze semínek, nebo si koupit již rostlinku v obchodě. Je nenáročná na pěstování. Stejně jako většina ostatních bylinek ovšem potřebuje dostatek světla a vláhy. Výsadbu venku je dobré začít hned na jaře nebo až na podzim. Pokud budete mátu pěstovat doma, výsadbu můžete začít také na jaře, ideálně v hned v březnu. Semínka umístěte do substrátu a zakryjte sklem nebo mikrotenovou fólii. Po přibližně třech týdnech přesaďte do předpřipravených nádob. Výhodou je dlouhá doba sklizně, zpravidla od května až do října. Nejlepší je využít mladé lístky máty a postupně zpracovávat nebo si je opět můžete nasušit a využít v chladných měsících.
Mátu lze množit i pomocí odřezků. Odstřihněte výhon u země, nebo alespoň v části, kde je stéblo hrubší, a umístěte do nádoby s vodou. Počkejte, až rostlinka pustí kořínky a přesaďte.
Zdroj: www.receptyprimanapadu.cz
Použití: na čaj z čerstvé nebo sušené máty (kvůli své jemnosti je po ránu na lačných žaludek naprosto ideální). Vyzkoušejte do salátu nebo si připravte domácí mátovou limonádu.
Tymián je další oblíbená rostlinka, kterou lze doma pěstovat. Semínka zasaďte už během března, a rostlinku pak přesazujte v dubnu či květnu aby měla již zem trošku vyhřátou. Aby se tymiánu dobře dařilo, potřebuje slunné místo chráněné před větrem a zimou. Radíme semínka nezatlačovat moc do země, protože potřebují dostatek světla, aby vyklíčila. Tymián podporuje trávení, pomáhá proti nadýmání nebo průjmům. Je skvělým pomocníkem při nemocech dýchacích cest a zánětech ústní dutiny. Zejména sušený najde své uplatnění v kuchyni jako koření na maso nebo do salátů
Použití: do čajových nálevů (rozhodně vyzkoušejte čaj Richard Rosemary and Thyme), v kuchyni (skvělá je s ním mrkvová polévka), koupele, nebo inhalační výluhy
Zdroj: www.abecedazahrady.dama.cz/