Káva, Ostatní

Instantní káva

instatní káva

Na světě jsou jen dvě skupiny lidí – ti, co instantní kávu pijí každý den a nedají na ni dopustit, a pak ti, co by si k ní ani nepřičichli. Instantní káva rozděluje, ale je dobré o ní něco vědět.

Faktem je, že ačkoli k přípravě třeba takového tiramisu je instantní káva nad zlato, pro svou chuť, strukturu a schopnost rozpouštět se, samotný nápoj z ní nikdy nebude mít tak osobitou chuť jako čerstvě namletá zrna. Ale teď ruku na srdce – kolik z nás ví, co vlastně instantní káva je? Je tu s námi už více než sto let, takže je možná načase, abychom to všichni konečně zjistili.

Je důležité podotknout, že instantní káva se opravdu vyrábí ze skutečných kávových zrn. Ty se nejdříve praží a melou, obdobně jako u běžné mleté kávy. Následně se ale káva hned i vaří. Aby vznikla káva instantní, musí se pak z tohoto „vývaru“ odstranit všechna voda. Zůstanou pouze dehydrované krystaly kávy, které koupíte v obchodě.

Existují 2 způsoby jak uvařenou kávu zbavit vody – sušení rozprašováním a sušení mrazem. U sušení rozprašováním se tekutý kávový koncentrát rozprašuje v drobných kapkách připomínající mlhu do velmi horkého a suchého vzduchu (mluvíme o teplotě něco přes 248°C). Než dopadne na zem, voda se odpaří a káva se vysuší na malé kulaté krystaly.

Sušení mrazem zahrnuje několik kroků. Stejně jako u rozprašování se káva nejprve uvaří a vzniká tak extrakt. Ten se pak zchladí zhruba na 93°C. Vzniklá hmota se následně dále chladí na pásu, bubnu nebo tácu na -40°C, dokud se z ní nevytvoří pláty ledu. Kávový led je rozdrcen na granule, které se posílají do sušícího vakua, kde led sublimuje a zůstanou pouze granule instantní kávy.

Jak vidíte, instantní káva není tak úplně špatná, jak tvrdí ti, co nedají dopustit na kávu z moka konvičky či profesionálního tlakového kávovaru. Jedná se o produkt ze skutečných kávových zrn, avšak mnohem více zpracovaných. Je perfektním pomocníkem při pečení dezertů či v létě při přípravě ledové kávy nebo frappé. Chuťovými vlastnostmi se ale nikdy nevyrovná čerstvě mleté kávě, a pozor je třeba si dávat i na výrobce, jelikož stejně jako u zrnkové či mleté kávy, lze najít kvalitnější, méně kvalitní ale pořád dobré kávy, a také ty, které byste radši ani neměli pít.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *