barvení vajíček přírodně
Velikonoce jsou svátky jara, k nimž neodmyslitelně patři tradice s pomlázkou a darováním barevných vajíček. Věděli jste, že na barvení vajíček nemusíte používat drahá chemická barviva, ale stačí vám přírodní ingredience, které většinou najdete i na zahrádce? Připravili jsme si pro Vás pár užitečných tipů, jak si letos vytvořit krásná barevná vajíčka přírodně, bez použití chemie.
Černý sypaný čaj
Jednou z metod, jak získat krásnou hnědou barvu je použít k barvení vajíček černý sypaný čaj.
Doporučujeme udělat odvar z čaje opravdu silný, využít můžete například Richard Royal English Breakfast, Ceylon apod.
Do hrnce dejte 0,5l vody, přidejte 4 lžíce sypaného čaje, 2 lžíce octa a bílá vejce. Přiveďte k varu a nechte vařit cca 10 minut. Pro lepší výsledek nechte vejce v odvaru klidně i pár hodin. Na závěr je přelijte studenou vodou, osušte a naleštěte špekem.
Zdroj: https://svetkreativity.cz/
Ibišek nejen do čaje
Pro originální vzhled velikonočních vajíček můžete použít také sypaný ibiškový čaj. Pomůže vám získat fialovou až modrou barvu, podle toho, jak dlouho necháte čaj a vejce louhovat.
Pro barvení vajíček přírodně pomocí ibiškového čaje dejte do hrnce 1,5 litru vody, přiveďte k varu, a poté nasypte 80 g ibiškového čaje. Nalijte do směsi lžíci octa a teplotu stáhněte tak, aby nezačala vařit. Nechte zhruba 5 minut louhovat. Přidejte očištěná vejce s bílou skořápkou, ponořte je do vody a opět zvedněte teplotu. Nechte vejce vařit asi 10 minut. Poté je můžete vyndat na papírový ubrousek a opatrně koulením usušit, nebo je nechte ještě v barevné lázni po dobu několika hodin a barva bude mnohem sytější. Záleží na vás, zda budete chtít barvu jemnější, nebo jestli necháte vejce v lázni přes noc a docílíte tak tmavě syté modré barvy. Na závěr osušená vejce naleštěte špekem nebo sádlem.
TIP: Pro batikovaný efekt doporučujeme nechat čajové lístky v hrnci po celou dobu vaření vajec. Krásně se nám na vajíčka obtisknou a vytvoří tak originální vzhled. Vajíčka barvená čajem určitě koledníci jen tak někde nedostanou, a budete díky tomu skutečně originální.
Barvení vajíček přírodně cibulí
Barvení velikonočních vajíček přírodně pomocí cibule je oblíbená, levná a velmi účinná metoda, jak docílit krásné hnědé barvy bez použití chemie. Stačí dát suché cibulové slupky do hrnce, zalít vodou a přidat trošku soli, aby skořápky nepopraskaly. Do vroucí vody opatrně přidáme vejce, která musí být před vařením umytá a odmaštěná, aby na ně barva dobře chytala. Na to vám bude stačit obyčejný ocet.
Vejce vařte cca 10 minut a máte hotovo. Pokud chcete docílit sytější barvy, můžete nechat vejce přes noc v lázni v lednici. Na závěr vejce osušte a potřete špekem nebo sádlem, aby se pěkně leskla.
TIP: Pokud chcete mít vajíčka ještě zajímavější, nasbírejte si lístečky rostlin. Ty položte přímo na vajíčko a přitáhněte ustřiženým kusem silonek. Vzadu pevně uvažte na uzlík a dejte vařit. Výsledkem bude krásný obrys vybraných lístků, které mohou být prakticky ze všech menších rostlin, které najdete na zahradě.
Zdroj textu:
Barvení vajíček červenou řepou
Pro získání krásné červené barvy doporučujeme použít k barvení vajíček červenou řepu.
Metoda je velmi účinná, nicméně při manipulaci s řepou buďte opatrní, ať vám nezabarví oblečení nebo celou kuchyň. Pro barvení vajíček přírodně pomocí červené řepy do hrnce s vodou přidáme nakrájenou řepu a tři lžíce octa. Přivedeme k varu a přidáme omytá vejce. Vaříme asi 10 minut, pak hrnec stáhneme z plotny. Vejce můžete stejně jako při barvení cibulí nechat přes noc v lázni v lednici, aby byla barva co možná nejsytější. Přidaný ocet barvu krásně zafixuje. Na závěr vejce naleštěte špekem nebo sádlem.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/
Barvení vajíček přírodně kurkumou
Veselá žlutá velikonoční vajíčka získáme použitím kurkumy, kterou můžete znát i pod názvem indický šafrán. Asijská jídla jsou v poslední době velmi v kurzu, a tak sáček s tímto kořením budete mít dost možná doma, nebo jej můžete koupit prakticky v každém obchodě.
Na barvení vajíček přírodně kurkumou nalijte do hrnce 0,5l vody, 2 polévkové lžíce octa a 2 lžíce kurkumy. Roztok povařte půl hodiny a poté sceďte.
Do sceděné tekutiny vložte očištěná bílá vejce a vařte je 10 minut. Hned po uvaření vejce vytáhněte z hrnce a ochlaďte ve studené vodě. Opatrně vysušte ubrouskem a naleštěte špekem.
Zdroj textu: https://www.prozeny.cz/